«Будьте обережні –– сезон масового користування природними водоймищами розпочався».


Заходи з попередження захворювання на холеру.

Холера – відноситься до карантинних інфекційних захворювань, які можуть викликати масове захворювання людей та високу летальність. Характеризується раптовим початком з гострим ураженням слизової оболонки тонкого кишківника, що супроводжується виникненням проносу і блювання. В результаті чого розвивається обезводнення організму хворого. Можливі летальні випадки.

За 2018 рік у світі   зареєстровано більше 25 тисяч випадків холери. Спалахи холери продовжують відмічатися у Сомалі, Нігерії, Зімбабве, Ємені. Щороку реєструються завізні випадки холери в різних країнах Європейського регіону, у тому числі: Великобританії, Німеччині, Іспанії, Швеції та інших.

Не виключається завезення холери і на територію Дніпропетровської області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній період часу в регіоні сприяють циркуляції збудника цієї небезпечної хвороби у навколишньому середовищі.

Захворювання викликається бактерією, так званим холерним вібріоном. У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, вони виживають до 2-5 днів. У відкритих водоймищах із середньою температурою води +170C та вище зберігають свою життєздатність більш тривалий термін. А тому, виникнення більшості епідемій чітко пов’язані із водним фактором передачі збудника інфекції. Однак можливий і контактно-побутовий шлях передачі збудника інфекції, наприклад, через забруднені руки. Зараження відбувається головним чином при вживанні незнезараженої води, заковтуванні води при купанні в забруднених водоймищах, під час умивання, а також при митті посуду. Зараження може відбуватися при вживанні їжі, інфікованої під час кулінарної обробки, її зберіганні, митті або роздачі, особливо продуктами, що не піддаються термічній обробці (молюски, креветки, в`ялена і недостатньо просолена риба).

Інкубаційний період при холері складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції виступає тільки людина.

При появі симптомів, які можуть свідчити про захворювання холерою (нудота,

блювота, рідке випорожнення, головний біль, запаморочення), слід негайно звернутися за спеціалізованою медичною допомогою. Самолікування може погіршити стан захворілого та привести до найтрагічніших наслідків.

Для захисту людей та попередження розповсюдження інфекції доцільно:

  • проводити ретельну кулінарну обробку харчових продуктів, які вживаєте;
  • користуватися для приготування їжі, вживання, миття фруктів та овочів тощо тільки безпечною водою, а також напоями (кип`яченою, бутильованою тощо);
  • не вживати сирі та сумнівної якості морепродукти;
  • не купувати продукти на стихійних ринках у приватних осіб;
  • ретельно дотримуватися умов зберігання харчових продуктів, не вживати їжу сумнівної якості;
  • купатися у спеціально відведених місцях, не допускаючи потрапляння води до роту;
  • стежити за гігієнічним станом рук, у т. ч. мити їх перед приготуванням та вживанням їжі, годуванням дитини, після кожного відвідування туалету;
  • оберігати від мух та інших комах харчові продукти, у т. ч. не залишати їжу відкритою;
  • звертатися за медичною допомогою при появі перших ознак кишкового розладу;
  • якщо протягом п`яти днів після повернення з неблагополучних по холері країн виникли симптоми захворювання, то необхідно негайно звернутися до лікаря.   Відрізнити холеру від інших інфекційних кишкових захворювань за наявність певних проявів часто неможливо без проведення бактеріологічних досліджень (виділення холерного вібріона). А тому, з метою встановлення достовірного діагнозу захворювання та проведення своєчасного лікування, необхідно проводити лабораторне обстеження на холеру та інші кишкові інфекції. В Дніпропетровській області єдиною установою, яка здійснює лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери у навколишньому середовищі, у т. ч. у воді відкритих водоймищ у місцях масового відпочинку населення, є ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

 

 

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email