Щодо санітарно-епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за 15-й тиждень (05.04.2024 по 11.04.2024)


Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період воєнного стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» здійснює щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності, радіаційним фоном та якістю питної води, що подається населенню.

Згідно даних епідеміологічного моніторингу, який здійснювався ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» протягом звітного тижня (з 05.04.2024 по 11.04.2024р.), захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на неепідемічному рівні. За тиждень зареєстровано 8493 випадки ГРВІ (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 274,6), що на 10,1% менше показника минулого тижня та на 53,6% менше від встановленого епідпорогу.

В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей до 17 років – 45,1%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 293 хворих, у т.ч. 163 дитини. З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 11159 осіб. За результатами вірусологічного моніторингу на території області встановлено циркуляцію вірусів грипу типу А, В, парагрипу, коронавірусу (штам Omicron SARSCoV-2).

В загальній структурі ГРВІ на COVID-19 припадає 1,8%. Зареєстровано 155 випадків (інтенсивний показник 5,0), що на 9,4% менше попереднього тижня. Питома вага дітей до 17 років – 8,4% (13 осіб). Кількість пацієнтів із діагнозом COVID-19, які знаходились на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я області – 42 (14,3% від госпіталізованих з ГРВІ), у т.ч. 1 пацієнт госпіталізований до відділення реанімації та інтенсивної терапії.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області у порівнянні з минулим тижнем зросла на 20%. Всього за попередніми діагнозами за тиждень зареєстровано 109 випадків, інтенсивний показник 3,52 на 100 тисяч населення. Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 55%. Середньобагаторічні показники не перевищені.

Зареєстровано 3 випадки підозри на гострі вірусні гепатити (інтенсивний показник 0,1 на 100 тис.), що на рівні минулого тижня, з них 1 випадок лабораторно підтвердженого вірусного гепатиту А. За аналогічний період минулого року випадки вірусного гепатиту не реєструвалися.

З осередків сказу серед тварин в заклади охорони здоров’я звернулося 8 постраждалих осіб, із них 1 дитина, всі отримують лікувально-профілактичну імунізацію. Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», сумісно з представниками охорони здоров’я та ветеринарної медицини, організовані протиепідемічні, медичні та протиепізоотичні заходи.

В порядку щоденного моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню області, у визначених моніторингових точках на період воєнного стану в країні, за період з 05.04.2024 по 11.04.2024 досліджено 149 проб питної води:

  • за результатами мікробіологічних досліджень всі проби відповідають нормативам, збудники інфекційних захворювань не виявлялись;
  • за результатами фізико-хімічних досліджень 105 проб з відхиленням від нормативів, з них відмічається перевищення за:
  • органолептичними показниками (за присмаком, забарвленістю та каламутністю) у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро, м. Кривий Ріг, м. Марганець, Апостолове, Дніпровський, Криворізький, Царичанський, райони);
  • показниками ТГМ ( в т. ч. хлороформу) та перманганатної окиснюваності Дніпро, м. Кам’янське, м. Нікополь м. Павлоград, Криворізький, Дніпровський, Новомосковський, Нікопольський, та Синельниківський райони);
  • показником дибромхлорметану (м. Кривий Ріг); 
  • показниками алюмінію (м. Дніпро);
  • показниками сухого залишку і хлоридів у м. Кривий Ріг, крім того у питній воді з підземних джерел (Апостолове, Васильківка, Першотравенськ,  Царичанка). Але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.

Інформація щодо результатів моніторингових досліджень питної води для забезпечення населення області надається до ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», органів влади і місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби, керівникам підприємств водопостачання.

Бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто не перевищує 20 мкР/год).

Print Friendly, PDF & Email