Інтерв’ю спеціаліста ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» телеканалу «Суспільний» з питань епідемічної ситуації з кашлюку та вакцинопрофілактики


Сьогодні, 15.04.2024р. завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Олена Кузьменко надала інтерв’ю телеканалу «Суспільний».

Основними темами були: епідемічна ситуація з кашлюку, лабораторна діагностика, вакцинопрофілактика.

Епідемічна ситуація. За даними ДУ «ЦГЗ МОЗ України» починаючи з 2023 року в Україні відмічається тенденція до зростання захворюваності на кашлюк. Зареєстровано 707 випадків (що становить 1,72 на 100 тисяч населення) проти 32 випадків (інтенсивний показник 0,08) –  зростання в 22 рази.

За 2 місяці 2024 року в Україні зареєстровано 515 випадків (що становить 1,26 на 100 тис. нас.), за аналогічний період минулого року було 27 випадків (інтенсивний показник 0,07), зростання в 19 разів, що свідчить про продовження підйому захворюваності на кашлюк й у 2024 році.

Зростання захворюваності відбувається за рахунок накопичення значної кількості нещеплених дітей; 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Найчастіше хворіють діти у віковій групі від 1 до 9 років, рідше 10-14 років.  

Найбільша кількість випадків захворювання на кашлюк у 2023 році зареєстрована у Волинській області (182), в той же час за два місяці 2024 року по кількості випадків лідирує Рівненська область (111 випадків). 

В Дніпропетровській області за 2023р. зареєстровано 11 випадків захворювання на кашлюк (інтенсивний показник 0,33). Випадки захворювання у 2022р., як і протягом попереднього 2021 року – не реєструвалися.

За 3 місяці 2024 року в області зареєстровано 5 випадків кашлюку (інтенсивний показник 0,16 на 100 тисяч населення). Усі захворілі – діти. Найчастіше хворіють діти у віковій групі від 5 до 9 років, рідше 10-14 років.

  Рівень охоплення щепленнями від кашлюку в цілому по Україні та Дніпропетровській області є недостатнім. Протикашлюковий компонент входить до комбінованої вакицини АКДП (АаКДП), яка містить також протидифтерійний та протиправцевий компоненти. Так по області показники виконання плану щеплень проти дифтерії, правця, кашлюку (вакциною АКДП / АаКДП), серед дітей до року за 2021-2023 рр  становлять 78,6%, 65,7% та 82,2% відповідно; серед дітей у віці 18 місяців 79,2%, 66,5% та 85,2% відповідно. Недовиконання річних планів профілактичних щеплень протягом попередніх років призвело до накопичення неімунізованого прошарку населення. 

Кашлюк – це гостре інфекційне захворювання, що викликається бактерією Bordetella pertussis. Захворювання перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю.   

Захворювання є вкрай заразним, легко поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні хворої людини. На  кашлюк хворіють здебільшого діти та підлітки, але захворіти можуть також і дорослі. Найбільш небезпечний кашлюк для дітей перших років життя, а особливо – перших місяців життя. Саме в цьому віці реєструється найбільша кількість смертей від кашлюку.

Симптоми. Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування (у середньому 5-8 днів) і протікає як ГРВІ. У цей час хворий дуже заразний. Наприкінці цієї фази з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, і за тижні хвороби це дуже виснажує хворого. У немовлят кашель може не проявлятись – але в них може статися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя. Під час кашлю може відходити мокротиння. Цей період може тривати до 8 тижнів.

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

Профілактика кашлюку. Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Для вакцинації вагітних застосовується вакцина АаКДП-М.

Захистить своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень — робіть щеплення за календарем вчасно!

 

Print Friendly, PDF & Email