Чи потрібні обмеження після вакцинації дитини?


    Вакцинація – це простий, безпечний та ефективний спосіб захиститися від небезпечних хвороб ще до контакту з ними, а також запобігти ускладненням, які ці хвороби можуть спричинити. 

      За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку вакцинація запобігає 3,5–5 мільйонам смертей від таких захворювань, як дифтерія, правець, кашлюк, грип та кір. Особливо вразливі до таких хвороб діти і дорослі, які не мають щеплень взагалі або пропустили якесь із щеплень за графіком. 

      Тож важливо дотримуватися Національного календаря профілактичних щеплень. Це документ, що містить перелік обовʼязкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення. В Україні Національний календар профілактичних щеплень передбачає імунізацію проти 10 захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та хіб-інфекції.

      Чи дозволяти дитині гуляти на подвір’ї після щеплення? Чи можна купатися та їсти морозиво? Чи можна зустрічатися з іншими дітьми? Такі питання часто виникають у батьків після вакцинації дитини. І відповідь на кожне з них – «так», якщо дитина почувається добре, залишається активною та жвавою.

      Зробивши щеплення, ви захистили дитину від небезпечних хвороб. Тому немає жодних підстав зачиняти її від усіх удома і позбавляти радості гри чи спілкування.

Вакцина не може ослабити чи перевантажити імунну систему дитини, а тому продовжуйте жити звичним життям.

Нагадуємо: якщо ви маєте порушений графік вакцинації (пропустили якесь зі щеплень, вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу. Тож зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра – спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік щеплень для вашої дитини.

Джерело: за інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Print Friendly, PDF & Email