14 червня – Всесвітній день донора крові (World Blood Donor Day)


Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Це подяка добровільним неоплачуваним донорам за їхній благородний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання донорської крові та/або її компонентів. 

Всесвітній День донора крові – досить нове свято, яке відзначає багато країн. Воно було засновано під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Наразі його святкують 14 червня. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. Ініціювали проведення цього свята чотири міжнародні організації, які займаються пропагандою добровільного донорства:

  • Всесвітня організація охорони здоров’я,
  • Міжнародна федерація Червоного Хреста,
  • Федерація організацій донорів крові
  • Товариство з переливання крові.

Це день – ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

Переливання компонентів та препаратів крові щорічно сприяє порятунку мільйонів людських життів. Завдяки переливанню можна продовжити й зробити більш якісним життя пацієнтів, які страждають від загрозливих для життя станів, а також підтримувати складні медичні та хірургічні втручання. Переливання компонентів та препаратів крові необхідно також для збереження здоров’я матері і дитини під час складних пологів та життя людей під час техногенних катастроф і стихійних лих.

В нашій багатостраждальній Україні, під час війни, донорство — дуже важливий спосіб підтримати систему охорони здоров’я і забезпечити пацієнтів кров’ю. Вона потрібна як військовим, так і цивільним. Кров та її компоненти потрібні для лікування хронічних хвороб та  подолання критичних наслідків воєнних дій. Сьогодні здати кров – це врятувати ще одне життя! Тож в цей день ми хочемо привітати всіх донорів України та світу та закликаємо інших людей, хто ще не став донором, приєднатись до  почесних лав рятівників життя.

Print Friendly, PDF & Email