Архів за день: 14.06.2022


14 червня – Всесвітній день донора крові (World Blood Donor Day)

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Це подяка добровільним неоплачуваним донорам за їхній благородний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання донорської крові та/або її компонентів.  Всесвітній День донора крові – досить нове свято, яке відзначає багато країн. Воно було засновано під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Наразі його святкують 14 червня. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив […]


НІТРАТИ ТА ДИТЯЧЕ ХАРЧУВАННЯ

Нітрати – це природні хімічні речовини, що містяться в рослинах і ґрунтах. Вони можуть спричинити у немовлят розвиток дуже рідкісної та небезпечної форми анемії. Кількість нітратів в овочах залежать від типу овочів, віку рослини та факторів навколишнього середовища:  сонячного світла, вологості та складу ґрунту та добрива. Отруєння нітратами у дітей зазвичай пов’язане з сумішшю, що була змішана із забрудненою колодязною водою. Нітрати у питній воді є особливо небезпечними для дітей раннього віку від 0 до […]


Методи знезараження питної води в побутових умовах

В умовах агресії рф проти України частина населення позбавлена доступу до чистої питної води. Через активні бойові дії в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду. У таких умовах люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою. Тому важливо її очистити самостійно в домашніх умовах. Як це зробити — в інфографіці #МОЗ. Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом. Для цього потрібно набрати половину […]


Рекомендації для організаторів громадського харчування

В умовах війни значно збільшується ризик харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Адже часто немає можливості забезпечити належні гігієнічні практики в приготуванні їжі та збереженні харчових продуктів. До того ж підвищується температура повітря, а подекуди обмежений доступ до питної води. Центр громадського здоров’я України надає 4 рекомендації для організаторів громадського харчування, які допоможуть попередити харчові отруєння та виявити їх симптоми:     


Щодо результатів моніторингових досліджень навколишнього середовища

Питна вода за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками в м. Дніпро та Дніпропетровській області залишається безпечною для споживання населенням. Станом на ранок 14.06.2022 рівні зовнішнього гамма – випромінювання складають: по м. Дніпро – 11-12 мкР/год; по Дніпропетровській області – 10-15 мкР/год, що не перевищує значень природного радіаційного фону, характерного для території Дніпропетровської області ( до 20 мкР/год ).


Важливо: введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров’я

Введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров’я. Це підтверджено результатами досліджень та рекомендовано авторитетними міжнародними організаціями, такими як World Health Organization (WHO) та Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності.         У ситуації, коли інформація про проведені щеплення конкретної особи недоступна і немає можливості її отримати або ж відновити, доцільно зробити повторний курс щеплень. Як повідомляють Ірина Волошина, доктор медичних наук, професорка кафедри сімейної медицини, та Федір Лапій, лікар-інфекціоніст, голова Національної […]