16 травня – Міжнародний день поінформованості про целіакію


16 травня у світі проводиться Міжнародний день поінформованості про целіакію, започаткований за підтримки The Association of European Coeliac Societies та європейської Асоціації хворих на целіакію. Ці травневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Целіакія – порушення травлення, викликане непереносимістю глютена (клейковини). Про це захворювання вперше лікарі згадували ще 2 тисячі років тому. Але патологію було досконало вивчено лише минулого століття, тоді ж було розробленой спеціальну дієту, здатну попередити страждання пацієнтів. Непереносимість глютена, яка згадується при діагностиці целіакії, спровокована тим, що ворсинки тонкого кишківника, які беруть активну участь у всмоктуванні поживних речовин у кров, пошкоджуються харчовими продуктами, в яких містяться білки зі специфічною будовою.

Ці сполуки – глютен, а також споріднені авенін, гордеїн та деякі інші білки злаків (зокрема пшениці, жита та ячменю). Симптоми целіакії у дітей та дорослих з’являються через недостатнє перетравлення цих білків, що відбувається через нестачу ферментів, які здатні розщепити глютен і схожі на нього білки. Целіакія є генетично детермінованим захворюванням: близько 10-15% родичів пацієнтів із целіакією мали те саме захворювання. Також виявлено зв’язок целіакії з імунним статусом. Підтвердженням стало те, що в багатьох хворих з целіакією були виявлені інші захворювання автоімунної природи, зокрема: цукровий діабет першого типу;синдром Шенгрена (хвороба сполучної тканини з втягненням слинних та слізних залоз); автоімунний тиреоідит; ювенільний (юнацький) ревматоїдний артрит.

Перші ознаки захворювання у дітей проявляються у віці 9-18 місяців, коли малюкові починають вперше давати їсти хліб та борошняні вироби із злакових). Випорожнення в таких дітей – часті та рідкі. Спостерігається збій у розвитку дитини – вона погано росте і погано набирає масу тіла.

У дорослих, які страждають на целіакію, з’являються такі симптоми: нестійкість роботи товстого кишківника – проноси змінюються закрепами; метеоризм;неприємне бурчання у животі.

В основі лікування цього захворювання повинно лежати обмеження чинника-провокатора.

Йдеться про вживання їжі, яка не містить глютена: хлібобулочні вироби з таких видів борошна, як пшеничне, житнє, ячмінне; макаронні вироби із цих різновидів борошна; манна крупа; продукти, у яких глютен може виявлятись у невеликій кількості – ковбаса, сосиски та сардельки, шоколад, морозиво, майонез та споріднені з ним соуси, соєві продукти, продукти швидкого приготування (супи, бульйонні кубики), пиво, квас.

Призначення та рекомендації під час лікування хворих на целіакію полягає не лише у дієтичному харчуванні – за відсутності бажаного ефекту від дієти хворим призначають лікування гормональними препаратами.

 

Print Friendly, PDF & Email