Короста – заразне захворювання шкіри


Сьогодні, 13.05.2022р. у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Короста – заразне захворювання шкіри».

У прес-конференції взяла участь в.о. завідувача паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Лариса УГОДІНА. Вона розповіла про те, що у період війни, коли відбувається масова міграція людей, скупчення їх у сховищах, коли відсутні умови для додержання елементарних правил особистої гігієни, можлива поява групових заразних захворювань серед людей. До таких захворювань відноситься в тому числі і короста.

Короста (чесотка), яка відома людству з часів Давнього Риму, викликається дуже  дрібним розміром з крапку коростяним кліщом.

Коро́ста (лат. scabies) — інфекційне паразитарне захворювання шкіри, яке супроводжується свербінням, розчухуваннями на шкірі, папульозними висипаннями.

У  хворої людини кліщі знаходяться у верхньому шарі шкіри, де самиці прогризають ходи довжиною 0,5 – 1 см, куди відкладають до 50 – ти яєць. Цей процес викликає появу сильної сверблячки, особливо вночі, висипів, почервоніння, припухлості шкіри.

Через 15 днів з відкладених яєць з’являються дорослі кліщі, які вражають нові ділянки шкіри.

Найчастіше висипи знаходяться між пальцями рук, на передпліччах, попереку, на боках, внутрішніх поверхнях стегон, животі.

Зараження здорової людини відбувається при прямому контакті з хворими (рукопотискання, статевий контакт), при користуванні загальними з хворим речами (рушник, мочалка, рукавички, загальна постіль, м’які меблі). Через 2-3 дні після контакту з’являються клінічні прояви захворювання.

Розповсюдженню корости сприяє можливість кліща залишатись живим до 5-6 – ти  днів поза людиною на різних речах і предметах, до яких доторкався хворий.

Щоб попередити зараження та розповсюдження корости необхідно :

  • при появі перших ознак захворювання негайно звернутись до лікаря;
  • пролікувати хворого та контактних, вести за ними медичне спостереження протягом 45 днів;
  • виділити хворому окрему постіль, рушник, мочалку;
  • натільну та постільну білизну хворого прокип’ятити, випрати;
  • м’ які меблі, килими, матраси, ковдри, подушки прогладити гарячою праскою через вологу тканину;
  • провести прибирання 2% мильно – содовим розчином;
  • речі які придбані на ринках та в магазинах «Секонд – хенд», обов’язково випрати або прогладити гарячою праскою через вологу тканину;
  • не користуватись чужими носильними речами або постільними приналежностями;
  • в поїздах не користуватись постільними приналежностями (матраси та інше) без чистої постільної білизни;
  • уникати випадкових статевих контактів;
  • якщо довелося ночувати у сумнівних місцях, то при першій же змозі добре вимитись господарським милом.

Пам’ятайте, що несвоєчасне звернення до лікаря та самолікування може привести    до ускладнень у вигляді гнійничкових дерматитів, екзематозних станів, що надовго затримає процес одужання від корости.

 

 

Print Friendly, PDF & Email