Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 06.05.2022р. по 12.05.2022р.


На території Дніпропетровської області станом на 13.05.2022р. відмічається подальша тенденція до зниження захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19.

За звітний тиждень зареєстровано 121  випадків COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 3, 8) проти 318 (інтенсивний показник на 100 тис.10,0) за попередній тиждень (зниження в 2,6 рази).

Всього з початку епідемії (станом на ранок 13.05.22р.) в області зареєстровано 318 934 лабораторно підтверджених випадків. Показник захворюваності на COVID-19 складає 10050,4 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку епідемії питома вага дорослого населення  – 92,9%, дітей до 17 років – 7,1%.

З початку епідемії померло 9872 людей з лабораторно підтвердженим захворюванням на СOVID-19. Всього одужали з початку епідемії 308 800 пацієнтів.

За даними епідеміологічного моніторингу сумарно з приводу ГРВІ (у тому числі підозр на COVID-19) до закладів охорони здоров’я області звернулося 2502 особи (інтенсивний показник на 100 тис. 79,7), що на 2% більше попереднього тижня.  Захворюваність нижче епідемічного порогу та аналогічного періоду минулого року. В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 30%. До закладів охорони здоров’я з приводу ГРВІ госпіталізовано 289 хворих (у т.ч. 125 дітей), що на 10% більше  попереднього тижня, а серед дітей госпіталізація зросла на 21%. З початку епідемічного сезону проти грипу щеплено 22673 особи (88,4% від запланованих).

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) по області, порівняно з попереднім тижнем, зросла на 67%. Всього зареєстровано 72 випадки ГКІ (показник захворюваності по області на 100 тисяч населення 2,3) проти 43 випадків (інт.пок. 1,4). Питома вага дітей до 17 років – 61% (44 випадки).

На поточному тижні випадки вірусного гепатиту не реєструвалися (на попередньому тижні зареєстровано 3 випадки, інт. пок. 0,1).

Спалахів інфекційних захворювань, в тому числі особливо небезпечних інфекцій, на звітному тижні не зареєстровано.

На звітному тижні зареєстровано осередок сказу у тварини (сказ у домашньої собаки); межі осередку: м.Дніпро та Межівський район. Фахівцями                                                  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» спільно з фахівцями Головного управління  Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та фахівцями закладів охорони здоров’я організовано проведення  протиепідемічних та протиепізоотичних  заходів.  Визначено коло контактних осіб – всього 6 людей, всі отримують лікувально-профілактичну імунізацію від сказу.  Серед контактних людей, 3 людини госпіталізовані, отримали антирабічний імуноглобулін, продовжують лікувально-профілактичну імунізацію. Ситуація залишається на контролі, заходи тривають.

В області триває форсована імунізація проти поліомієліту дітей від 6 місяців до 6 років з порушенням Календарю профілактичних щеплень в рамках реагування на спалах поліомієліту в Україні.   Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проводиться моніторинг стану вакцинації проти поліомієліту дітей до 6 років під час першого раунду кампанії масової імунізації; за даними програми ЕСОЗ станом на 08.05.2022р. в Дніпропетровській області щеплення проти поліомієліту отримали 4123 (+ 251) дітей, що складає 180% від запланованих закладами охорони здоров’я на 1-й раунд.

Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період військового стану                     ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з 24.02.2022р. здійснює заходи:

  • на особливому контролі щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та епідеміями, радіаційний фон, якість питної води, яка подається населенню;
  • на обласному рівні та на рівні відокремлених структурних підрозділів функціонують відповідні лабораторії, сформовані групи епідеміологічного спостереження і контролю, дезінфекційні бригади, групи радіаційного спостереження та дозиметричного контролю, групи хімічного спостереження і контролю;
  • збір інформації з окремих питань санітарно-епідемічного благополуччя в пунктах тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  • на місцевих рівнях здійснюється взаємодія з об’єднаними територіальними громадами, місцевими структурними підрозділами та закладами охорони здоров’я, тощо, та інші завдання МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання на звітному тижні:

  • при бактеріологічному дослідженні питної води нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води, у зв’язку з введенням нових нормативів, на ряду територій області відмічається їх перевищення за показниками забарвленості та каламутності у питній воді з поверхневих водойм (м.Дніпро, м.Кам’янське, Апостолівський і Верхньодніпровський райони) та за показником присмаку на території Васильківського району у питній воді з підземних джерел – але ці значення знаходяться на рівні багаторічних показників;
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники виявлялись нестандартні проби за 2-ма показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, але вони є сталими протягом багатьох років, що пов’язано із наявністю органічних сполук у воді та знезараженням води хлором;
  • гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (13 мкР/год).

Фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» приймають активну участь в комунікації з населенням з питань профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб. Так, протягом звітного тижня фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» прийняли участь в прес-конференціях з наступних питань:

  • епідемічної ситуації з грипу та ГРВІ, профілактики грипу та ГРВІ, імунопрофілактики (10.05.2022р.);
  • профілактики корости (13.05.2022р.);
  • моніторингу якості та безпечності питної води з поверхневих та підземних джерел водопостачання на території області і профілактики захворювань водно-нітратної метгемоглобінемії серед дітей до 3х років (06.05.2022р.).

Крім того, фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» прийняли участь в ряді робочих нарад та тренінгів: нарада з питань утворення та організації роботи Оперативних центрів реагування та Груп швидкого реагування (10.05.2022р.), дистанційний тренінг з питань поводження з медичними відходами (10-11.05.2022р.), тренінг з питань реагування на хімічні інциденти (10.05.2022р.).

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email