Інтерв’ю кореспонденту 9-го Дніпровського телеканалу щодо епідемічної ситуації з гострих респіраторних захворювань в Дніпропетровській області


Сьогодні завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Денис КІСЕЛЬОВ надав інтерв’ю кореспонденту 9-го Дніпровського телеканалу щодо епідемічної ситуації з гострих респіраторних захворювань в Дніпропетровській області.

Фахівець повідомив, що за даними епідеміологічного моніторингу за 46 тиждень року  (12-18.11.2021р.) за медичною допомогою з приводу  захворювання на гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) звернулись 22 тисячі мешканців області, на попередньому тижні зареєстровано 24,5 тисячі випадків захворювання – захворюваність знизилась на 10%. Але, у порівнянні з аналогічним періодом 2020р., захворюваність, збільшилась – на 41%.

Серед захворілих за останній тиждень, 23% – це діти до 17 років. Серед дитячого населення зареєстровано 5164 випадки, захворюваність зменшилась на 1,5%.

Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 694. В області відмічається на 17% перевищення епідемічного порогу (591 на 100 тисяч населення).

Підвищення рівня захворюваності у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (на 41%) пов’язано, в тому числі з більш активним рівнем циркуляції коронавірусу SARS CoV-2, в тому числі штаму Дельта,  який є більш контагіозним та більш швидко розповсюджується.

За останній тиждень відмічається тенденція до зменшення рівня захворюваності, як на ГРЗ в цілому, так і зменшення рівня захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19. За останній тиждень – рівень захворюваності на ГРВІ зменшився на 10%, на попередньому тижні – на 7%. Це пов’язано з тим, що в області діють протиепідемічні обмеження для громадян та суб’єктів господарювання, пов’язані з перебуванням області в «червоній» зоні епідемічної небезпеки розповсюдження COVID-19.

До групи гострих респіраторних захворювань відносяться різноманітні захворювання, які викликаються різними збудниками, в тому числі аденовірусом, вірусом парагрипу, ріносінтенціальним вірусом, коронавірусами, в тому числі коронавірусом, який викликає COVID-19 та іншими. Не останнє місце по ступеню небезпеки для людини серед цих збудників займають віруси грипу.

За прогнозами ВООЗ в епідемічний сезон 2021-22 років прогнозується циркуляція таких вірусів грипу:

  • вірус, подібний А/Victoria (H1N1)
  • вірус, подібний A/Cambodia (H3N2)
  • вірус, подібний В/Washington (B Victoria )
  • вірус, подібний B/Phuket (B Yamagata).

На теперішній час за даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», в Україні циркулюють такі збудники ГРЗ, як віруси парагрипу, аденовіруси, риновіруси, бокавіруси, вірус SARS-CoV-2 (який викликає коронаврусну хворобу COVID-19).

 

 

Заходи профілактики. Як і для уникнення зараження коронавірусною хворобою, так і для уникнення захворюваності в цілому ГРЗ необхідно дотримуватись трьох простих правил.

  • використання засобів індивідуального захисту – маски; важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс;
  • дотримання безпечної фізичної дистанції – не менш 1,5 метрів; у зв’язку з цим бажано взагалі утриматись від відвідування масових заходів та уникати місць масового скупчення людей; а також уникати контактів з хворими людьми;
  • дотримання гігієни рук – ретельне миття рук та, бажано використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись очей, слизових оболонок роту та носу, тому що це вхідні ворота інфекції.

Громадянам, у яких виникли симптоми гострих респіраторних захворювань не слід займатись самолікуванням, необхідно негайно звернутись до лікаря, який визначить необхідні обстеження та лікування.

Найкраща профілактика – це імунопрофілактика, тобто вакцинація. На теперішній час, в країні активно триває вакцинація проти COVID-19.

Але слід нагадати, що існують вакцини і для профілактики грипу. Слід пам’ятати, що імунітет формується через 2 тижні після вакцинації. Але вакцинуватись можна протягом усього епідемічного сезону.

В першу чергу проти грипу рекомендується отримати щеплення людям, які відносяться до груп епідемічного та медичного ризику. Це медичні працівники, працівники сфери освіти, соціального обслуговування, працівники транспорту, сфери громадського харчування, групи населення, які по роботі контактують зі значною кількістю людей. А також, групи населення, які мають хронічні захворювання, в тому числі серцево-судинної системи, нирок, легень, на цукровий діабет та інші.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email