Щодо стану захворюваності гострою респіраторною коронавірусною хворобою COVID-19 серед населення Дніпропетровської області» від 08.07.2021 року


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 22 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  – 88 хворих.

За останню добу найбільша кількість випадків зареєстрована в м.м. Дніпро (9 випадків), м.Покров (5 випадків), Жовті Води (4 випадки). Зареєстровано  по 1випадку в мм. Кривий Ріг, Новомосковськ, Тернівка, Новомосковському районі.

За весь період пандемії (станом на ранок 08.07.2021р.) зареєстровано 135 814 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, одужали  130 620 пацієнтів, зареєстровано 4457 летальних випадків. В області залишається 737 активних випадків захворювання на COVID-19.

В Дніпропетровській області, як і в цілому в Україні відмічається зниження рівня захворюваності на COVID-19. Так, за тиждень в області зареєстровано 173 лабораторно підтверджених випадки COVID-19 проти 180 випадків на попередньому тижні. Показник захворюваності на поточному тижні склав 5,5 на 100 тисяч населення проти 5,7 на попередньому тижні – захворюваність знизилась на  3,9 %.

Проте, на теперішній час, зареєстровані випадки захворювання гострою коронавірусною  хворобою COVID-19, викликані новим штамом коронавірусу «Дельта».

Штам коронавірусу «Дельта», вперше виявлений в Індії, стає домінантним у світі, повідомила 18 червня головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров’я Сум’я Свамінатан.

Водночас директор Центру контролю та профілактики захворювань США Рошель Валенскі заявила, що люди, які вакцинуються від COVID-19 «будуть захищені від «Дельти».

Раніше низка науковців із Національної академії наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Вінницького національного технічного університету та Національної академії медичних наук України висловлювали занепокоєння стрімким поширенням штаму коронавірусу «Дельта», зокрема, в Росії. За їхньою інформацією, у сусідній країні цей штам інфікував кожного четвертого хворого на COVID-19.

За прогнозом науковців, нова хвиля пандемії коронавірусу, спричинена штамом «Дельта», може накрити Україну ще до початку осені.

Новий  штам Дельта в 1,6 разів більш контагіозний. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше ніж при інфікуванні іншими штамами COVID-19.

Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року, при цьому з 17 червня на всій території країни встановлено “зелений” рівень епідемічної небезпеки.

В таких умовах у громадському транспорті та під час масових заходів або відвідин приміщень всі учасники мають дотримуватись маскового режиму. Відповідно робота закладів громадського харчування, розважальних закладів (нічних клубів), кінотеатрів та залів інших сфер культури, проведення інших масових заходів дозволяється за умов носіння масок та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників.

При цьому дотримання маскового режиму є необов’язковим за умови наявності у всіх учасників та організаторів заходу одного з таких документів:

негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до проведення заходу),

негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до проведення заходу),

документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

На теперішній час   Міністерство охорони здоров’я нагадує, що особи, які мають документ, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації від COVID-19 вакциною, яка схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для екстреного використання, мають право перетину державного кордону України та звільняються від самоізоляції.

Важливий засіб профілактики захворювань – це проведення профілактичних щеплень.

Вакцинація проти коронавірусної хвороби в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбувається в п’ять етапів. На першому етапі щеплюювались медичні працівники ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.

На сьогодні в Україні вже отримали щеплення 2 223 406, в т.ч. 188165 мешканців Дніпропетровської області, з них отримали 2 щеплення 93 866 осіб.

ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадує: дотримання трьох простих правил протиепідемічної безпеки- дотримання безпечної дистанції( не менш 1.5 метрів), носіння маски (важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс) та користування санітайзерами (ретельне миття рук та, використання антисептичних засобів для обробки рук) –  рятує життя.

Print Friendly, PDF & Email