Інформація про якість води водоймищ в межах офіційних пляжів на території дніпропетровської області


 СТАНОМ НА 09.07.2021 ( за період з 02.07.2021 по 09.07.2021)

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в оздоровчий період здійснює лабораторний . контроль якості води водоймищ на пляжах області в межах соціально – гігієнічного моніторингу.

Інформація щодо результатів лабораторних досліджень води водоймищ

На протязі всього оздоровчого сезону за якістю води водоймищ в межах міських пляжів Дніпропетровської області, які мають офіційний статус, Державною установою «Дніпропетровський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України » здійснюється лабораторний контроль в рамках соціально – гігієнічного моніторингу.

Так, за період з 02.07.2021 по 09.07.2021 структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ЦКПХ МОЗ » досліджено 6 проб води на мікробіологічні показники, з них 5 нестандартних ( 83,3%), проведено 26 досліджень, з яких 5 (19,2 % ) не відповідали нормативам. На фізико-хімічні показники проведено 12 досліджень, всі відповідають стандартам.

Серед мікробіологічних показників у воді водоймищ досліджується наявність збудників інфекційних захворювань, які становлять безпосередню загрозу для здоров’я людини , а також ЛКП ( лактозопозитивні кишкові палочки) та коліфаги, що є загальними індикаторами забруднення води. Відповідно до встановлених нормативів у воді водоймищ не повинно бути збудників інфекційних та паразитарних захворювань, ЛКП – не більше 5000 КУО /дм3, коліфаги – не більше 100 БУО/дм3.

За період з 02.0.2021 по 09.07.2021 по результатам досліджень якість води водоймищ в межах міських пляжів на території області за мікробіологічними показниками не відповідала нормативам вода водоймищ в межах пляжів м.Верхньодніпровськ (Кам’янське водосховище на річці Дніпро) та м. Новомосковськ (р. Самара) за індексом ЛКП. Збудники інфекційних та паразитарних захворювань не виділялись. За вказаний період результати досліджень фізико-хімічних показників води водоймищ відповідали нормативам.

По нестандартним результатам лабораторних досліджень води водоймищ надані інформації в територіальні органи влади, місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та власникам пляжів для прийняття відповідних заходів.

Інформація про якість води водоймищ, річок та морів у межах здійснення моніторингу за пляжами (що мають офіційний статус) на території Дніпропетровської області, на протязі оздоровчого сезону (щотижнево) станом на 09.07.2021 року ( з 02.07.2021 по 09.07.2021)

Діючі пляжі, що знаходяться під моніторинговим  наглядом та мають офіційний статус Якість води за мікробіологічними показниками Якість води за фізико-хімічними показниками**
Дослідже-но проб З них нестан-дартні Вико-нано досліджень З них нестандартні У т.ч. виявлені збудники інфекційних захворювань Дослідже-но проб З них нестандартні Виконано досліджень З них нестандартні
Морські
Річкові       8 6 5 26 5 1 12
Усього          8 6 5 26 5 1 12
Область/

район

Назва пляжу або точки відбору в їх межах, що мають офіційний статус Назва населеного пункту, для якого створено пляж Назва річки або поверхневої водойми (озера, ставок тощо), на якій він знаходиться Якість води водоймищ  (відповідає або не відповідає і за якими показниками з позначенням рівня)
1. Пляж КП «Парку культури та відпочинку Придніпровський» м. Дніпро р. Дніпро  –
2. Пляж КП «Парк  культури та відпочинку Сагайдак» м. Дніпро р. Дніпро
3. Пляж Монастирського острова м. Дніпро р. Дніпро
4. Пляж «міський»

 

м. Павлоград, парк 1 Травня,

 

річка Вовча
5. Пляж  міський

 

м.Верхньодніпровськ Кам’янське водосховище                   на річці Дніпро   не відповідає

за мікробіологічними показниками

індекс ЛКП – 13000 КУО/дм3 (в 3х пробах)

 

 

6. Зеленодольський міський пляж Апостолівський район, м. Зеленодольськ Водосховище ДТЕК Криворізької ТЕС                                            –
7.

 

Дитячий міський пляж                   КП НККП м. Новомосковськ р.Самара не відповідає

за мікробіологічними показниками

індекс ЛКП=70000 КУО/дм3 (в 2-х пробах)

 

8. Пляж КП «Нікопольська міська аварійно – рятувальна служба» м. Нікополь р.Дніпро,

Каховське водосховище

відповідає

Автор  – лікар відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних  хвороб  Чубукова С.А

Print Friendly, PDF & Email