28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом.


28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом.

28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом

28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом

Всесвітній день боротьби зі сказом (World Rabies Day), заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control) щорічно відзначається 28 вересня, починаючи з 2007 року, при підтримці різних  організацій.

За даними ВООЗ сказ серед людей  реєструється більш ніж в 100 країнах світу та входить до першої п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварин, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і природно-гео-графічних зонах і майже щороку від цього небезпечного захворювання помирає від 1 до 7 осіб (за період з 2008 по 2018 рік – 32 випадки). Основними джерелами збудника сказу для людей за останнє десятиріччя були  коти (10 випадків – 31%, в т. ч. лише 3 безпритульні), собаки – (16 випадків – 50%, в т. ч. 6 безпритульних), лисиці (5 випадків – 16%), в одному випадку тварина, яка нанесла укус, не встановлена (1 випадок- 3 %). Головною причиною, що призвела до захворювання і смерті, укушених скаженими тваринами людей, є небажання або незнання про необхідність профілактичного лікування вакциною. Крім того, причиною смерті від цього невиліковного захворювання стають пізнє звернення за медичною допомогою та пізній початок лікування. Тим часом, очищення рани та імунізація, зроблені якомога раніше після підозрілого контакту з твариною можуть запобігти розвитку сказу  практично на 100 %.

На території Дніпропетровської області ситуація зі сказу залишається нестійкою. За останні 5 років серед людей зареєстровано 4 випадки сказу. Триває епізоотія сказу, з 2013 року в області зареєстровано майже 500 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання, при якому відбувається ураження центральної нервової системи та за відсутності вчасного лікування смерть. Інкубаційний період складає, в основному, від 3  тижнів до  1 року.

Шляхи зараження людини – укуси, рідше ослизнення, хворими на сказ тваринами. Фактор передачі – слина хворої тварини, з якої вірус потрапляє до шкіри людини, а

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки -  з-поміж свійської фауни, а в дикій природі - лисиці та вовки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки – з-поміж свійської фауни, а в дикій природі – лисиці та вовки.

потім по периферійним нервам досягає центральної нервової системи, викликаючи різноманітні незворотні процеси в організмі. Крім того, зараження може відбутися при контакті з кров’ю, шкірою, внутрішніми органами вбитої тварини, хворою на сказ. В зоні ризику  працівники ветеринарних лабораторій та клінік, мисливці, спеціалісти ветеринарної медицини, працівники боєнь, таксидермісти, працівники притулків для утримання тварин тощо.

Будьте уважні, основні ознаки хворої на сказ тварини: слинотеча, агресивність, ознаки перезбудження, які змінюються згодом на пасивність, відмова від прийому їжі та води, вихід диких тварин у денний час до населених пунктів тощо.

Попередити захворювання на сказ можливо при дотриманні наступних правил:

  • щорічно прищеплювати проти сказу домашніх собак і кішок;
  • не провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх;
  • уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;
  • усі роботи при розборі туш тварин для запобігання поранення проводити в рукавичках, з дотриманням правил безпеки.
  • при укусі тваринами промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду і негайно звернутися в травматологічний пункт.

Будьте уважні  –  сказ не лікується. Єдиним способом боротьби з ним є профілактичні заходи. І врятувати життя людини можливо лише за допомогою вакцинації, яка  проводиться у лікувально-профілактичних закладах області.

Сучасні схеми імунізації людей не складають 40 уколів у живіт, як раніше, а всього лише 5-6 уколів на протязі місяця в дельтовидний м’яз або в передню латеральну поверхність стегна дітям до 18 місяців. Якщо стан хворого тяжкий, то його залишають в стаціонарі.

Рятівні щеплення проводяться зареєстрованими в Україні вакцинами виробництва Індії. Під час отримання   курсу антирабічних щеплень необхідно:

– не пропускати процедури та не переривати курс щеплень, не вживати алкоголю, уникати переохолоджень та перегрівань.

Якщо тварина, яка зчинила укус жива, бажано щоб ветеринари встановили спостереження за твариною протягом 10 днів. Якщо тварина здорова – профілактичні щеплення постраждалій людині не призначаються.

 

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email