Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 20.04.18р. по 26.04.18р.


За період з 20.04.18р. по 26.04.18р. з приводу гострих респіраторних інфекцій та грипу за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 10 тисяч 350 осіб (інтенсивний показник 311,50). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність знизилась на 2%. Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 43% та показника минулого року на 16%.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип зросла на 1%. Зареєстровано 7 тисяч 370 випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих – 71%.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ та грипу по області знизилась на 3%. Всього госпіталізовано 336 осіб, з них 279 дітей.

За звітній тиждень на кір захворіло 73 особи проти 76 на попередньому тижні.  В м. Дніпро продовжується спалах кору серед студентів аграрно-економічного університету. Загальна кількість захворілих в аграрно-економічному університеті склала – 39 осіб, в тому числі 7 студентів Дніпропетровської державної медичної академії, які спілкувались зі студентами аграрно-економічного університету.

На поточному тижні зареєстровано 5 спалахів кору:

  • студенти Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, загальна кількість випадків – 7.
  • діти Криворізької дитячої лікарня № 2 – 3 випадки;
  • пацієнти (діти) Криворізького протитуберкульозного диспансеру – 3 випадки;
  • побутові спалахи серед осіб ромської національності в Дніпро (4 вип.) та Кривий Ріг (5 вип.).

Захворюваність на кір зберігає тенденцію до поширення.

Загальна кількість захворілих на кір у поточному році склала 612 осіб, показник захворюваності 18,4 знаходиться на високому рівні. Випадки реєструвалися на 23 адміністративних територіях.  Всього зареєстровано 19 спалахів: м.Дніпро (7), м.Кривий Ріг (4), м.Марганець (2), м.Нікополь (2), Магдалинівському (2), Дніпровському (1) та П’ятихатському (1) районах.

В загальній структурі захворілих на кір питома вага дітей до 17 років – 53% (323 дитини). Основна причина виникнення захворювань – відсутність у більшості захворілих щеплень проти кору. Враховуючи динаміку поширення кору серед населення епідеміологічний прогноз – несприятливий, вірогідне подальше розповсюдження кору, як по області, так і за її межі.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями зросла на 9%. Всього по області зареєстровано 262 випадки захворювання (показник на 100 тисяч населення 7,9) проти 241  випадку (інтенсивний показник 7,3) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 74% (186 випадків).

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 7 осіб (показник захворюваності на 100 тисяч населення 0,21) проти 10 осіб (показник захворюваності 0,3) на попередньому тижні.

В м. Дніпро госпіталізовано з захворюванням на ботулізм 1 особу, випадок пов’язаний з  вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 11 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

 

Василевська І.С.     

Print Friendly, PDF & Email