Всесвітній тиждень імунізації: «Не відставайте від життя!»


Щеплення – єдиний оберіг від небезпечних хвороб та реалізація права українських дітей на здорове життя.

Щеплення – єдиний оберіг від небезпечних хвороб та реалізація права українських дітей на здорове життя.

З 23 квітня в Дніпропетровській області, як і в цілому по Україні, розпочався Європейський тиждень імунізації.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначає мету Всесвітнього тижня імунізації у сприянні активному застосуванню вакцин для захисту людей від важких хвороб. Також великою проблемою названа недостатня вакцинація дітей. За даними ВООЗ, нещеплених дітей у світі сьогодні нараховується близько 19,5 мільйонів.

Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я разом з партнерами Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та ВООЗ закликали українців вакцинувати дітей і вакцинуватися самим, щоби здійснити своє право на захист від інфекційних хвороб.

Головні цілі Тижня імунізації:

  • Привернення уваги громадськості до ролі вакцинації в процесі збереження здоров’я нації.
  • Розроблення практичного плану дій щодо охоплення імунізацією переважної більшості населення України.
  • Інформування батьків про важливість та доступність вакцинації.

Уперше за останні 7 років в Україні наявна достатня кількість вакцин, щоб охопити імунізацією всі вікові групи, які цього потребують.

Імунізація — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від певної інфекції або хвороби.

В Україні, відповідно до Національного календаря щеплень, який діє згідно з наказом № 551 МОЗ України від 11.08.2014 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні», обов’язкова вакцинація від 10 інфекційних хвороб: дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, краснухи та гемофільної інфекції.

Рівень імунізації в Дніпропетровській області, як і в Україні зростає. Охоплення плановими щепленнями проти кору у 2017 році збільшилось більш ніж удвічі і перевищило 90%. Водночас, рівень вакцинації від таких небезпечних хвороб, як дифтерія, кашлюк та правець залишається критично низьким. Так, за даними «Звіту про профілактичні щеплення в Дніпропетровській області» за 2017 рік вакциновано дітей у віці до 1 року:

– від  дифтерії, правця та кашлюку – 45,7%;

– від поліомієліту – 51,6%;

– від гепатиту В – 76,3%;

– від гемофільної інфекції – 60,6%;

– від кору, паротиту, краснухи – 100%.

Отримали ревакцинацію у 18 місяців від дифтерії, правця та кашлюку – 38,0%, від поліомієліту – 74,4%; у 6 років від кору, паротиту, краснухи – 99,4%. Планову ревакцинацію від дифтерії та правця пройшли 77,7% дорослих.

Підвищення рівня вакцинації дітей до 95% дозволить подолати вакцинокеровані інфекції в Дніпропетровській області.

Усі вакцини, які закуповує ЮНІСЕФ для України —  якісні, ефективні, безпечні та прекваліфіковані ВООЗ. Вакцини закуповуються за бюджетні кошти та надаються пацієнтам безоплатно.

Шановні батьки! Обов’язково зробіть щеплення своїм дітям, тим самим захищаючи їх і себе від вакцинокеровних інфекцій.

Не потрібно чекати спалахів інфекційних хвороб, зробіть планову вакцинацію!

Не потрібно чекати спалахів інфекційних хвороб, зробіть планову вакцинацію!

 

Керівник: Резвих В.Г

Виконавець: Злобіна Н.С. – в.о. завідувача відділення організації епідеміологічних досліджень, лікар-епідеміолог ВОЕД ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email