Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 13.04.18р. по 19.04.18р.


За період з 13.04.18р. по 19.04.18р. з приводу гострих респіраторних інфекцій та грипу за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 10 тисяч 593 особи (інтенсивний показник 318,8). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 21%. Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 41% та показника минулого року на 5%.

Епідемічний поріг на жодній адміністративній території області не перевищено.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип зросла на 24%. Зареєстровано 7 тисяч 290 випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих – 69%.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ та грипу по області зросла на 8%. Всього госпіталізовано 345 осіб, з них 287 дітей.

За результатами вірусологічного моніторингу, який проводиться                       ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на поточному тижні встановлено циркуляцію пандемічного вірусу грипу А(H1N1).

За звітній тиждень на кір захворіло 76 осіб проти 66 на попередньому тижні.  В м. Дніпро продовжується спалах кору серед студентів аграрно-економічного університету. Загальна кількість захворілих в аграрно-економічному університеті склала – 33 особи, в тому числі 28 студентів, 4х працівників та 1 дитина. Крім того щодня реєструються випадки серед інших вищих навчальних закладів: Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара – 4 випадки; Дніпропетровської державної медичної академії – 6 випадків; Національної металургійної академії України та Університету митної справи –  по 2 випадки; Придніпровської державної академії будівництва та архітектури – 5 випадків; Національного гірничого університету – 1 випадок. Захворюваність на кір швидко поширюється. Має місце розповсюдження кору за межі Дніпропетровської області на інші адміністративні території України (Кіровоградська, Житомирська області).

Загальна кількість захворілих на кір у поточному році склала 541 особа, показник захворюваності 16,3 знаходиться на високому рівні. Випадки реєструвалися на 22 адміністративних територіях. Зареєстровано 14 спалахів: м.Дніпро (4), м.Кривий Ріг (2), м.Марганець (2), м.Нікополь (2), Магдалинівському (2), Дніпровському (1) та П’ятихатському (1) районах.

В загальній структурі захворілих на кір питома вага дітей до 17 років – 54% (291 дитина). Основна причина виникнення захворювань – відсутність у більшості захворілих щеплень проти кору. Враховуючи динаміку поширення кору серед населення епідеміологічний прогноз – несприятливий, вірогідне подальше розповсюдження кору, як по області, так і за її межі.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями зросла на 26%. Всього по області зареєстровано  241 випадок захворювання (показник на 100 тисяч населення 7,25) проти 191 випадку (інтенсивний показник 5,7) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 74% (178 випадків).

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 10 осіб (показник захворюваності на 100 тисяч населення 0,3) проти 11 осіб (показник захворюваності 0,33) на попередньому тижні.

За звітний тиждень в лікувально-профілактичні заклади області  за медичною допомогою звернулась 1 особа, яка контактувала з хворою на сказ твариною. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»  проведено епідеміологічне обстеження вогнища. Контактна особа отримує  лікувально-профілактичне щеплення.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

Василевська І.С.     

Print Friendly, PDF & Email