Дезінфекція повітря – засіб боротьби зі збудниками інфекційних хвороб, у т.ч. туберкульозу


Дніпропетровський обласний ЦКПХ нагадує: повітря, яке ми вдихаємо, може бути потенційним джерелом різних інфекційних небезпек. Незважаючи на те, що більшість людей не помічають цього, у повітрі можуть перебувати мікроорганізми, такі як бактерії, віруси, грибки та інші патогени.

           Інфекційні агенти можуть бути розповсюджені через повітряні крапельки, які утворюються під час кашлю, чхання або навіть просто під час розмови. Вони, також, можуть залишатися у повітрі  після того як   хвора особа виходить з приміщення, або у результаті повітряно-крапельної інфекції в  місцях загального перебування: громадському транспорті, магазинах або медичних установах. Особливо, цей механізм передачі збудника інфекції має місце при такій  небезпечній інфекційній хворобі як туберкульоз.

         Надзвичайно важливо усвідомлювати цю загрозу та приймати відповідні заходи захисту,  особливо під час сезону захворюваності на грип або інші хвороби, що передаються повітряно – крапельним шляхом.  Зокрема, регулярне провітрювання приміщень, вологе прибирання, дотримання правил гігієни, етики кашлю, використання захисних масок у місцях загального перебування та уникнення контакту з хворими – є важливими факторами, для захисту дихальних шляхів.

          У специфічних умовах, таких як медичні заклади або громадські приміщення, де ризик  зараження збільшується, можуть бути вжиті додаткові заходи для забезпечення чистоти та безпеки повітря. Такі заходи можуть включати використання фільтрів у вентиляційних системах, спеціалізованих екранованих ультрафіолетових випромінювачів та інших професійних методів дезінфекцї.

 Проте, щоб забезпечити якісну дезінфекцію повітря необхідно перевіряти ефективність та інтенсивність роботи ультрафіолетових ламп із застосуванням спеціального приладу  – радіометру.

          Державна установа “Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров’я України” має у структурі відділення дезінфектології та відділення інфекційного контролю та антибіотикорезистентності. Фахівці відділень володіють методикою проведення дослідження оцінки ефективності роботи ультрафіолетових ламп. За отриманням консультації необхідно звертатись до ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» за контактними телефонами: (056)731-96-81, (056)731-96-19

Print Friendly, PDF & Email