Профілактика, вакцинація та система раннього виявлення туберкульозу на рівні країни дозволять знизити рівень захворюваності серед населення


Враховуючи ризик збільшення випадків туберкульозу в умовах війни, важливо посилити профілактику цього захворювання в Україні. Про це йшлося на нараді з питань удосконалення медичної допомоги у разі туберкульозу, яка пройшла в Міністерстві охорони здоров’я України за участі фахівців Центру громадського здоров’я, керівників департаментів охорони здоров’я та регіональних фтизіопульмонологічних центрів.

Серед стратегічних та оперативних цілей подолання туберкульозу на національному рівні учасники наради обговорили удосконалення системи епіднагляду, організації та надання протитуберкульозної допомоги в областях — на районних рівнях та в громадах, забезпечення ефективного виявлення нових випадків та недопущення формування резистентних форм туберкульозу та розширення інноваційних програм лікування мультирезистентного туберкульозу. Наразі Україна входить до країн високого пріоритету ВООЗ як країна з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу і посідає 4 місце за темпами поширення цього захворювання у Європейському регіоні ВООЗ. 

За даними Центру громадського здоров’я, у 2023 році в нашій країні зареєстрували 19 851 випадок активного туберкульозу, з яких 639 — серед дітей до 14 років, 196 — серед підлітків віком 15-17 років. 

Попри пандемію COVID-19 та повномасштабне вторгнення Україна досягла прогресу у лікуванні захворювання завдяки впровадженню низки сучасних підходів для подолання туберкульозу. На безоплатній основі для пацієнтів доступні інноваційні методи діагностики, короткі режими лікування, пріоритезація амбулаторної моделі лікування з можливістю для пацієнтів продовжувати наповнене життя без ізоляції, людино орієнтований підхід та боротьба зі стигмою та дискримінацією пацієнтів. 

Одним з інноваційних методів виявлення ТБ-інфекції (або  латентної ТБ-інфекції — ЛТБІ), що рекомендовані ВООЗ та тільки розпочинають масштабно впроваджуватись в Україні в межах державних ініціатив, є тести на визначення вивільнення гамма-інтерферону (квантиферонові тести). З вересня 2023 року на базі регіональних центрів контролю та профілактики хвороб  у перших 9 пілотних областях (Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській та м. Київ) діагностику  за допомоги цих тестів пройшло 967 людей, з яких у 191 — підтверджено ЛТБІ. Також, в країні доступне лікування за новітньою схемою BPaL: хворий на туберкульоз одужує в терміни від 6 до 9 місяців. Спершу лікування відбувається кілька тижнів в стаціонарі, а потім вдома — коли людина вже не «переносить бактерію» іншим. У 2023 році 358 українців пройшли безоплатне лікування від лікарсько-стійкого туберкульозу за новітньою схемою BPaL. 

Також у 2023 році держава стала вперше закуповувати послуги із супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом, закуплені коштом державного бюджету. 

У період з жовтня по грудень 2023 року в шести регіонах України (Закарпатська, Запорізька, Київська, Львівська, Полтавська та Рівненська області) послуги медико-психосоціального супроводу в рамках державної закупівлі отримали 409 пацієнтів з чутливим туберкульозом та 68 пацієнтів з мультирезистентним туберкульозом. За цей час пацієнти з чутливим туберкульозом отримали 4 254 послуги, а пацієнти з мультирезистентним туберкулезом — 621 послугу. Послуги медико-психосоціального супроводу за підтримки міжнародних партнерів надають регіональні неурядові організації, які здійснюють таку діяльність на засадах конфіденційності, толерантності та недискримінації.

Нагадаємо, система ранньої діагностики та виявлення туберкульозу залишається пріоритетним напрямом державної політики у сфері охорони здоров’я. У липні Верховна Рада підтримала Закон (№9147 — Ред.) щодо подолання туберкульозу, в якому враховано правові аспекти регулювання відповідно до міжнародно-правових зобовʼязань України у сфері європейської інтеграції та ключові рекомендації ВООЗ. На регіональних рівнях за останній рік вдалося посилити співпрацю між закладами охорони здоров’я та налагодити систему виявлення нових випадків туберкульозу і забезпечити своєчасне лікування та продовження терапії, зокрема для пацієнтів, які внаслідок війни були вимушені покинути свої домівки та переїхати до інших областей. 

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/profilaktika-vakcinacija-ta-sistema-rannogo-vijavlennja-tuberkulozu-na-rivni-kraini-dozvoljat-zniziti-riven-zahvorjuvanosti-sered-naselennja

Print Friendly, PDF & Email