Співробітники ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» пройшли скринінгове обстеження на туберкульоз


      Проблема подолання туберкульозу в останні роки знаходиться у центрі уваги медичної спільноти всього світу. Питання протидії туберкульозу в нашій країні, враховуючи ризик збільшення випадків туберкульозу в умовах війни, є одним з пріоритетних  напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я та соціального розвитку.

      Ми знаємо, що туберкульоз — інфекційне захворювання, спричинене мікобактеріями туберкульозу –передається аерогенним шляхом, переважно від людей з бактеріальною формою легеневого ТБ. Це відбувається під час кашлю, чхання, розмови чи співу: в повітря потрапляють інфекційні частинки виділень з нижніх дихальних шляхів, у яких зосереджені мікобактерії туберкульозу (МБТ).

      На туберкульоз може захворіти будь-хто, проте деякі групи людей мають вищий ризик захворювання. Серед груп ризику захворювання на туберкульоз ризик інфікуватися працівників закладів охорони здоров’я вкрай високий, оскільки специфіка їхньої роботи передбачає велику кількість контактів та широкий спектр спілкування. Навіть якщо медичний працівник /-ця безсимптомно хворіє, водночас він /вона розповсюджує хворобу серед колег, пацієнтів та своїх рідних. Попередити захворювання, захистити себе на роботі допоможе вчасно зроблене обстеження.

        27 березня 2024 року співробітники ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» пройшли скринінгове обстеження на туберкульоз під час роботи пересувного флюорографа, який в рамках проведення місячника боротьби з туберкульозом працює в Дніпропетровській області у березні 2024 року.

      І в той же день обстеження на туберкульоз  із залученням пересувного флюорографа продовжувались в одному із шелтерів міста Дніпро.  Серед осіб, що отримували цю медичну послугу були розповсюджені інформаційні матеріали щодо збереження здоров’я, профілактики та попередження розвитку захворювання на туберкульоз.

      Дослідження з медичної психології підтверджують той факт, що населення загалом схильно довіряти медпрацівникам /-цям у питаннях збереження здоров’я. Тому  особистий приклад фахівців нашого Центру – це аргумент на користь своєчасної перевірки здоров’я з метою раннього виявлення туберкульозу та його подальшого лікування.  

     Пам’ятайте! Туберкульоз — виліковне захворювання. Успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

   Проблема туберкульозу може бути вирішена тільки при участі всього суспільства в цілому й кожної людини окремо.

Print Friendly, PDF & Email