Виїзд фахівців ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» до Лозуватської територіальної громади Криворізького району 


      Стали традиційними виїзди провідних фахівців ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» до громад Дніпропетровської області з наданням просвітницької, методичної  допомоги та з метою налагодження подальшої партнерської взаємодії з питань збереження громадського здоров’я.
Source:

      26.03.2024р. за ініціативи генерального директора Дніпропетровського обласного ЦКПХ, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія ВАЛЬЧУКА, брендований вакцинальний автобус від ВООЗ з провідними представниками нашого Центру відвідав  Лозуватську громаду Криворізького району.

       На спільній нараді у Лозуватській сільській раді у присутності першого заступника Лозуватського сільського голови Зої ЗАГОРОДНІХ, секретаря районного виконавчого комітету Лозуватської сільської ради Таісії СУШКО, керівників підрозділів сільської ради та фахівців відділів освіти, культури, молоді та спорту,  медичних працівників  обговорювалися питання щодо подальшої співпраці з громадою у сфері збереження громадського здоров’я.  Від ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» у нараді прийняли участь заступник генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Інна ПОХМУРКО, провідні спеціалісти Центру.

      У своєму виступі заступник генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Інна ПОХМУРКО довела до відома присутніх   інформацію про основні напрямки медико-профілактичної діяльності Центру в рамках виконання Закону України про систему громадського здоров’я та Статуту установи, внесла  пропозиції, щодо розбудови шляхів подальшого налагодження співпраці з Лозуватською громадою у цій сфері, окреслила напрямки сумісної роботи.

            Представники «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та його відокремлених підрозділів у своїх подальших виступах більш детально висвітлили найактуальніші питання сьогоднішнього часу. Доповідь Світлани ЧУБУКОВОЇ, лікаря з комунальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» була присвячена важливості контролю за якістю питної води та містила в собі конкретні  рекомендації її збереження, особливо в період воєнного стану. Лікар епідеміолог Криворізького ВСП  Альона ДОБРОЛЮБОВА у змістовній формі розповіла про  важливість щеплень у профілактиці вакцинокерованих інфекцій, стан вакцинації у громаді і в області. Окремо спікер зупинилась на важливості профілактики правця (враховуючи специфіку регіону – сільське господарство) а саме проведення своєчасної вакцинації проти нього та  проблемах боротьби з туберкульозом. Вона  нагадала, що туберкульоз відноситься до особливо небезпечних хвороб і  вкрай важливо своєчасно проводити профілактичні заходи: від вакцинації малечі до скринінгових обстежень груп ризику серед дорослого населення. Присутні обговорили також проблеми, пов’язані зі збереженням ментального здоров’я населення. Увагу присутніх було скеровано на розповсюдження в останні роки такого небезпечного захворювання, як сказ, шляхи його попередження.

      В ході наради намічені шляхи міжвідомчої комунікації та взаємодії з органами місцевого самоврядування задля збереження громадського здоров’я на території Лозуватського району.  По її закінченню представники Дніпропетровського обласного ЦКПХ відповіли на питання, щодо профілактики захворювань, які найбільш цікавили присутніх.

Наступними локаціями в реалізації просвітницького заходу нашого Центру стали відвідування ліцею та закладу охорони здоров’я.
     Впродовж зустрічі з директором Лозуватського ліцею ім. Т.Г.Шевченка Марією СОКОЛОВСЬКОЮ, представниками педагогічного колективу та персоналу  ліцею були проведені лекції з питань профілактики інфекційних захворювань, в тому числі, вакцинокерованих інфекцій та неінфекційних  захворювань (важливості забезпечення дітей збалансованим та якісним харчуванням, профілактика ожиріння,  збереження ментального здоров’я та викорінення шкідливих звичок). Окремим питанням, враховуючи специфіку розташування громади у сільській місцині стала розповідь про види кліщів та хвороби, які передаються через них. У ході відвідування розповсюджена друкована інформаційно-просвітницька література, в тому числі, книжечки-розмальовки «Казка про те, як стати супергероєм» та «Пам’ятка емоційної стабілізації для дітей», які надало до Центрів контролю та профілактики хвороб Міністерство охорони здоров’я України. У ході просвітницького заходу присутні мали можливість виміряти артеріальний тиск, цукор та оксигінацію крові.

       У ході відвідування КНП Лозуватської сільської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги» фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  мали можливість поспілкуватися її директором Ільдаром ГАЛЄЄВИМ та медичними представниками закладу. Обговорені  важливі питання організації  та проведення рутинної вакцинації АДП-М згідно Національного календаря щеплень. Також надана методична допомога щодо дотримання «холодового ланцюгу» та з інших питань.

      Під час візиту до Лозуватської територіальної громади  фахівці обласного центру провели лабораторний моніторінг факторів довкілля (у тому числі, здійснили радіологічний контроль об’єктів навколишнього середовища), відбір проб водопровідної води, інші заходи.

      За сприяння та особисту участь у проведенні заходу дякуємо першому заступнику Лозуватського сільського голови Зої ЗАГОРОДНІХ, секретарю районного виконавчого комітету Лозуватської сільської ради Таісії СУШКО директору Лозуватського ліцею ім. Т.Г.Шевченка Марії СОКОЛОВСЬКІЙ, директору КНП Лозуватської сільської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги»  Ільдару ГАЛЄЄВУ. Окрему подяку за допомогу в організації заходу висловлюємо завідуючій ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  Тамарі ЧЕРНЯЄВІЙ та фахівцям криворізького районного відділу.

Print Friendly, PDF & Email