Колектив ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” отримав щеплення проти дифтерії та правця (АДП-м)


Сьогодні, 12 березня 2024 року колектив ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» дружньою командою на чолі з генеральним директором Сергієм ВАЛЬЧУКОМ під гаслом «Вакцинований – значить захищений» отримали щеплення проти дифтерії та правця (АДП-м).

Дифтерія  та правець – інфекційні захворювання та особливо небезпечні своїми ускладненнями.

Найбільш поширенні та небезпечні ускладнення від дифтерії:

  • пошкодження серцевого м’яза (міокардит);
  • ушкодження нервів (поліневропатія);
  • втрата здатності рухатися (параліч);
  • дихальна недостатність або запалення легень (пневмонія);
  • ураження нирок.

Від дифтерії помирає кожний 10-й, а серед дітей – кожний 5-й постраждалий.

На відміну від дифтерії, правець  не передається від людини до людини. Найчастіше інфікування відбувається, коли спори збудника, які є  в навколишньому середовищі (включно з ґрунтом, пилом, гноєм) потрапляють в рану або поріз через укуси тварин, внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини. 

 За відсутності медичної допомоги ймовірність смертності стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку та загального стану здоров’я постраждалої людини. Смерть, як правило, настає в результаті спазму дихальних м’язів і паралічу серцевого м’яза. 

Єдиний спосіб профілактики  дифтерії та правця – це вакцинація.

Щеплюватись потрібно не тільки дітям, а й дорослим, ревакцинацію яким  необхідно проводити кожні 10 років незалежно від віку.

Наразі, в заклади охорони здоров’я поставлено 51 тисячу доз АДП-м анатоксину.

Тож, якщо ви ще не отримали щеплення проти дифтерії та правцю, заплануйте візит до свого сімейного лікаря та вакцинуйтесь. Пам’ятайте: найкраще лікування – це попередження хвороби.

   Колектив ДУ «Дніпропетровський обласний ЦКПХ МОЗ» висловлює щиру подяку  Департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради,  а також команді КНП  «ДЦПМСД № 6» ДМР: генеральному директору Дмитру САЗОНОВУ, сімейному лікарю Тамарі ЧЕРЕДНИЧЕНКО,  медичній сестрі Ірині ЗАКОРІ  за організацію та проведення щеплень.

Print Friendly, PDF & Email