ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»


Сьогодні, 11.01.2024 у Дніпропетровському обласному ЦКПХ відбулося щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я за головуванням заступників генерального директора Інни Похмурко та Валентини Резвих.

      У засіданні прийняли участь завідувачі відділів, провідні фахівці установи та в онлайн-режимі – завідувачі відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

     За даними, отриманими з основних міжнародних сайтів за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій проінформовано про наступне:

ВООЗ закликає повернутися до носіння масок та дотримуватися дистанції на тлі зростання захворюваності на коронавірус та грип у багатьох країнах протягом кількох тижнів. У ВООЗ радять людям використовувати маски, не забувати про провітрювання та дотримування дистанції, щоб зменшити вплив, а також зробити щеплення проти COVID-19 та грипу.

МОЗ України також нагадує, що медичні маски, дотримання дистанції та введення «локального карантину» в окремих містах чи областях під час значного підйому рівня захворюваності на ГРВІ — це одні з основних протиепідемічних та профілактичних норм, які попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19 діють в Україні на постійній основі.

Такі протиепідемічні заходи можуть застосовувати в областях чи окремих районах, містах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу. Або в разі спалаху респіраторно-вірусних інфекцій в окремих установах чи організаціях, навчальних закладах. Наприклад, в окремих класах чи школах або на підприємствах.

В Україні у грудні зареєстровано три випадки нового варіанту коронавірусу “PIROLA”. За результатами секвенування у двох областях лабораторно підтвердили три випадки нового штаму коронавірусу під назвою “Пірола” (BA.2.86), що належить до варіанту Omicron  (2 випадки — у Вінницькій області та 1 — у Кропивницькому). Симптоми “Піроли” такі ж, як і у інших варіантів COVID-19. В Україні циркулює 17 різновидів вірусу SARS-CoV-2 варіанту “Омікрон”.

Єдиний дієвий спосіб забезпечити імунітет проти коронавірусної хвороби – вакцинація, особливо для людей, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітних, людей старших за 60 років та людей з ослабленою імунною системою, супутніми захворюваннями,  котрі мають найвищий ризик ускладнень.  Вакцини абсолютно безоплатні.

Зареєстровано летальний випадок від захворювання на дифтерію. У Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії. 29 грудня 2023 року хвора була госпіталізована до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з’ясовано, що у померлої відсутні щеплення.

У Чернівецькій області зареєстровано випадок підозри на правець у 45-річного чоловіка. Він звернувся зі скаргами на гнійну рану стопи, далі у нього з’явились тризм м’язів обличчя, напруження м’язів шиї, плечового поясу та потилиці. Наразі він перебуває у лікарні, де отримує необхідну допомогу. Зокрема, постраждалому введено протиправцевий імуноглобулін.

Тридцять сьоме засідання Комітету з надзвичайних ситуацій відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил (2005 р.) (ММСП) щодо міжнародного поширення поліовірусу було скликано Генеральним директором ВООЗ у грудні 2023 р. Комітет з надзвичайних ситуацій переглянув дані про дикий поліовірус (WPV1) і циркулюючі вакцинні поліовіруси (cVDPV) у контексті глобальної мети ліквідації WPV і припинення спалахів cVDPV2. Технічні оновлення були отримані щодо ситуації в таких країнах: Афганістан, Єгипет, Гвінея, Мавританія, Нігерія, Пакистан і Зімбабве. Комітет одноголосно погодився з тим, що ризик міжнародного поширення поліовірусу все ще залишається надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння (PHEIC), і рекомендував продовжити його дію та дію Тимчасових рекомендацій ще на три місяці.


      Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області. Окремо було приділено увагу показникам захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та COVID; захворюваності на вірусні гепатити по нашій області, в тому числі гепатиту А; захворюваності на сказ та інш.;
  • моніторинг радіаційного фону області;
  • моніторинг стану якості питної води та води водоймищ з посиленням заходів щодо епідспостереження за інфекційними захворюваннями в регіоні;
  • моніторинг лабораторних досліджень проб атмосферного повітря, ґрунту та інше.

Окремим питанням було розглянуто алгоритм дій фахівців груп оперативного реагування та механізм взаємодії з органами влади з питань реагування на надзвичайні ситуації. Відповідні доручення надані керівникам структурних підрозділів нашої установи.

         Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення. Проводиться оцінка ризиків для здоров’я і санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення. Робота триває.

Print Friendly, PDF & Email