ГОТУЙМО ЗДОРОВІ СТРАВИ НА СВЯТА


Який же Новий рік без смачних страв, правда? Але варто пам’ятати у період свят, що все на вашому столі має бути корисним, не нашкодити здоров’ю. Дотримуючись принципів тарілки здорового харчування, це нескладно.

Обирайте для приготування основної страви м’ясо птиці або телятину. Пам’ятайте, що біле м’ясо корисніше за червоне. Згідно з недавно опублікованим дослідженням, люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хот-доги, мають ще вищий ризик.

Обираючи рибу, віддайте перевагу морській. Рибні страви рекомендовано їсти 2-3 рази на тиждень. 

Обов’язково включіть до меню овочі та бобові. Щоденна рекомендована порція овочів та фруктів – 400-600 г. Легкі салати з капустою, огірками чи листям салату прекрасно доповнять основні страви.

На гарнір приготуйте цільнозернову кашу – гречку, нешліфований рис тощо. Якщо готуєте пасту, використовуйте тверді сорти пшениці.

Обмежуйте споживання оброблених продуктів з великим вмістом жиру, солі та цукру. Йдеться про ковбаси, копчені продукти, соуси. Все згадане стимулює переїдання, а отже, не несе користі для організму.  Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.

Раніше Центр громадського здоров’я поділився порадами, які допоможуть не переїдати під час свят.

Читайте також:

Всесвітній день здoрoвoгo харчування: 7 правил збалансованого раціону, яких дотримується Джамала та її родина

#ЗахистиСерце: Корисні продукти для здоров’я серця, які мають бути в раціоні

Тарілка, що врятує життя: як погане харчування впливає на ризик інсульту

Print Friendly, PDF & Email