ВЖИВАННЯ ЧЕРВОНОГО М’ЯСА ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ — ДОСЛІДЖЕННЯ


Згідно з дослідженням, опублікованим у науковому журналі The American Journal of Clinical Nutrition, люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хот-доги, мають ще вищий ризик.

Зменшення споживання червоного м’яса та інші зміни способу життя можуть допомогти багатьом людям зменшити ризик цукрового діабету 2 типу, сказав Сяо Гу, автор дослідження та науковець Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, слова якого передає NYT

У ході дослідження було проаналізовано дані про майже 217 тисяч медичних працівників. Кожні два-чотири роки учасники відповідали на детальні запитання про свій раціон та історії хвороби.

Після коригування інших факторів, включаючи фізичну активність й вживання алкоголю, дослідники виявили, що чим більше порцій (одна порція – 85 грамів) червоного м’яса люди їдять, тим вища ймовірність розвитку цукрового діабету.

Ті, хто їв найбільше червоного м’яса — приблизно дві повні порції (170 грамів) яловичини, свинини або баранини щодня — мали на 62% вищий ризик цукрового діабету 2 типу порівняно з людьми, які їли його найменше.

Дослідження не вказує, що вживання червоного м’яса безпосередньо викликає цукровий діабет 2 типу, воно вказує на зв’язок між кількістю червоного м’яса, яке ви споживаєте, та ризиком цього захворювання.

Але результати дослідження перегукуються з іншими дослідженнями, які викликають занепокоєння щодо вживання великої кількості червоного м’яса. 

Якщо ви їсте червоне м’ясо щодня, чудовою ідеєю буде скоротити його споживання, наприклад, до однієї порції на тиждень, каже дослідник Сяо Гу.

Ендокринолог Ручі Матур, який не брав участі у дослідженні, розповів, що червоне м’ясо – це цінне джерело білка, вітамінів, таких як B12, і мінералів, таких як селен. Але червоне м’ясо також має високий вміст насичених жирів і залежно від способу обробки може містити багато натрію та консервантів.

Попередні дослідження пов’язували насичені жири з резистентністю до інсуліну у дорослих із надмірною вагою та ожирінням. А дослідження на тваринах показали, що високий вміст натрію та хімічних консервантів, таких як нітрати та нітрити, які містяться у в’яленому м’ясі, посилюють запалення та пошкоджують клітини підшлункової залози, яка виробляє інсулін. У людей розвивається цукровий діабет 2 типу, коли їхній організм не в змозі виробляти достатню кількість інсуліну.

Червоне м’ясо також має високий рівень типу заліза під назвою гем, яке, на думку дослідників, може впливати на вироблення інсуліну.

Обирайте здорове харчування

Центр громадського здоров’я нагадує, що повноцінне харчування допоможе довше залишатися ситим та зберігати хорошу фізичну форму. Сформувати здорову тарілку ви можете за допомогою сервісу “Про здорове“.  

Здорове харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та крільчатини. Пам’ятайте, біле м’ясо корисніше, ніж червоне. Споживання останнього, крім перерахованих вище ризиків, збільшує також ризик раку товстого кишківника. І, як показали дослідження, вживання червоного м’яса може підвищити ризики ішемічної хвороби серця та інсульту. За можливості не смажте їжу, адже це передбачає додавання жирів, а готуйте її на парі, тушкуйте, варіть або запікайте.

Пам’ятайте, що необхідно прагнути їсти п’ять порцій фруктів та овочів щодня (400-600 г). 

Крім того, щотижня намагайтеся з’їдати дві-три порції риби, особливо жирної (сардина, оселедець, лосось), багатої на Омега-3 жирні кислоти. Й вживайте менше солі. Доросла людина має протягом дня з’їдати не більш як 5 г солі (1 чайну ложку без верху). 


Читайте також:

Всесвітній день здoрoвoгo харчування: 7 правил збалансованого раціону, яких дотримується Джамала та її родина

У 2021 році майже 2 мільярди людей мали анемію. До чого тут здорове харчування?

Здорове харчування: ВООЗ оновила рекомендації щодо вживання жирів і вуглеводів

Джерело: https://phc.org.ua/news/vzhivannya-chervonogo-myasa-pidvischue-rizik-cukrovogo-diabetu-2-tipu-doslidzhennya

Print Friendly, PDF & Email