Архів за день: 01.11.2023


Колектив ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” отримав щеплення від грипу

Осінь – пора сезонного зростання респіраторних захворювань, одним із яких є  грип. Грип – це  гостре респіраторне захворювання, яке за тяжкого перебігу здатне спричинити небезпечні ускладнення – ураження серця, нирок тощо.Найдієвіша профілактика його ускладнень – щорічна вакцинація. Особливо вакцинація проти грипу важлива для медичних працівників, тому що вони належать до групи епідризику по цьому захворюванню.       У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) щороку оновлює рекомендації стосовно складу вакцин. […]


Які бувають ускладнення кору?

Кір це важке інфекційне захворювання, яке загрожує не лише дітям, а всім хто не має імунітету до нього. Імунітет до кору можна здобути або після перенесеної хвороби, або ж – після вакцинації. Імунітет краще здобути через вакцинацію, аніж в результаті перенесеної хвороби. Після кору завжди настає так звана імунна амнезія, тобто “втрата пам’яті” імунітету, його ослаблення до різних збудників хвороб. Одним з частим серйозним ускладненням кору є пневмонія. Кір завершується смертю приблизно в одному випадку […]


Культура здорового харчування з дитинства: Уряд ухвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року

Реформа шкільного харчування почалася в Україні у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Попри пандемію та повномасштабну війну за три роки на рівні країни вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів. Зокрема, розроблені технологічні карти страв для шкільного меню та харчування у дитячих садочках, відкриваються кулінарні хаби, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та вчитимуть колег у регіонах. Крім того, в рамках співпраці з міжнародними […]


ВЖИВАННЯ ЧЕРВОНОГО М’ЯСА ПІДВИЩУЄ РИЗИК ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ — ДОСЛІДЖЕННЯ

Згідно з дослідженням, опублікованим у науковому журналі The American Journal of Clinical Nutrition, люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хот-доги, мають ще вищий ризик. Зменшення споживання червоного м’яса та інші зміни способу життя можуть допомогти багатьом людям зменшити ризик цукрового діабету 2 типу, сказав Сяо Гу, автор дослідження та науковець Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, слова якого передає NYT.  У […]