“Штам «Пірола» може стати більш заразнішим, а перебіг хвороби більш важким”: виступ спеціаліста ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ»  на телеканалі «Суспільне»


      В Україні наразі не виявлено новий штам коронавірусу, який отримав назву «Пірола».

     Але МОЗ України не виключає того, що новий варіант коронавірусної інфекції може з’явиться на території нашої країни, враховуючи те, що тисячі українців, які вимушено покинули свої домівки через війну, приїжджатимуть або повертатимуться додому з країн, де вже є новий штам https://www.facebook.com/moz.ukr/?locale=uk_UA

      Спеціалісти ДУ «Дніпропетровський  ОЦКПХ МОЗ» продовжують відстежувати епідеміологічну ситуацію щодо захворюваності на коронавірусну інфекцію, інформувати населення області щодо ризиків для здоров’я та заходів  профілактики. Єдиним дієвим способом забезпечення імунітету проти коронавірусної хвороби залишається вакцинація, особливо для людей, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; вагітних, людей, старших за 60 років.

      У своєму виступі на на телеканалі «Суспільне» завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Галина Шамичкова розповіла про те, що штам «Пірола» може стати більш заразнішим, а перебіг хвороби більш важким: основна відмінність «Піроли» від інших варіантів коронавірусу – це наявність величезної кількості мутацій. Небезпека нового штаму полягає в тому, що він може обходити імунітет, набутий після захворювання на інші варіанти COVID-19 або після вакцинації. У деяких випадках захворювання підхопили навіть ті, хто вже перехворів на «Омікрон».

       З березня 2020 року станом на серпень 2023 року у Дніпропетровській області зареєстровано 372 359 випадків гострої респіраторної хвороби СOVID-19.

       Згідно інформації Центру громадського здоров’я  МОЗ України:

– з 28 серпня по 3 вересня 2023 року кількість зареєстрованих випадків гострої респіраторної хвороби СOVID-19 у Дніпропетровській області склала 20 % від усіх випадків, зареєстрованих за той же  період в Україні (область 169, Україна -838 випадків);

         –  з 4 по 10 вересня 2023 року  склала 13,7 % (167 випадків) від усіх випадків, зареєстрованих за той же  період в Україні (1221 випадок);

        – з 11 по 17 вересня 2023 року  склала 11,3 % (240 випадків) від усіх випадків, зареєстрованих за той же  період в Україні (2128) випадків.

        За рік в Україні реєструється близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98 % з них – це саме грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. До цієї статистики буде додаватися також коронавірусна інфекція. Зростання захворюваності ми очікуємо із 40 тижня цього року, тобто це по суті з початку жовтня.

         Наразі фахівці не виявили особливих симптомів «Піроли», заявляючи, що штам може проявлятися  так само, як і в попередні підвиди. У інфікованих спостерігаються біль у горлі, тривалий кашель, чхання, нежить, закладеність носа, зміни у сприйнятті запахів, підвищувана стомлюваність. Також може зникати апетит.

         В Україні скасовано карантин щодо COVID-19 проте дотримання протиепідемічних заходів залишається.

Для  запобігання поширення інфекції серед населення необхідне проведення профілактичних щеплень та своєчасної діагностики захворювань методом полімеразної ланцюгової реакції.

Відео: https://www.facebook.com/docdc.dp.ua

Print Friendly, PDF & Email