Скринінг раку шийки матки та передракових станів


Важливо пам’ятати, що усі жінки мають ризик розвитку раку шийки матки (РШМ). Найчастіше хворобу виявляють у жінок старше 30 років. Доведено, що загальнодержавні профілактичні та скринінгові програми мають вирішальний вплив на зниження смертності від цієї недуги.
💗 Сімейні лікарі відіграють важливу роль у ранньому виявленні безсимптомного раку. Вони також мають сприяти виконанню всіх рекомендацій спеціалістів щодо протипухлинного лікування.
👩‍⚕ Лікарі первинної ланки мають надавати інформацію щодо профілактики РШМ:
👉 Рекомендації щодо уникнення впливу факторів ризику розвитку РШМ, пов’язаних зі способом життя.
👉 Рекомендації щодо вакцинації проти ВПЛ.
👉 Інформування пацієнток віком від 18 років (або з початком статевого життя) до 60 років про важливість і необхідність проходження обов’язкового профілактичного гінекологічного огляду не рідше 1 разу на рік та цитологічного скринінгу на РШМ не рідше 1 разу на 3 роки.
👉 Інформування про своєчасну діагностику та лікування передракових станів шийки матки.
👉 Інформування пацієнток про результати цитологічного обстеження.
👉 Направлення пацієнток з патологічними мазками на подальше обстеження і лікування.
🧑‍⚕ Вторинна профілактика раку передбачає своєчасне виявлення передпухлинних станів і захворювань, їх лікування та ретельний диспансерний нагляд за хворими.
Одним з методів вторинної профілактики раку є активний скринінг раку та передракових станів.❗ Цитологічний скринінг дозволяє знизити захворюваність на рак шийки матки на 80%.
Пап-тест, відомий також як мазок Папаніколау — це дослідження нормальних і змінених хворобою клітин для виявлення, діагностики різних інфекцій, наслідків аномальної гормональної активності, а також передракових або ракових уражень клітин.
❗Пап-тест — це процедура, яка видаляє невеликий шар клітин з поверхні шийки матки.
🙌 Сходити на профілактичний огляд, пройти скриніг — це нескладні дії, які ви можете зробити, щоб вберегти своє здоров’я та своїх близьких.
Докладніше про скринінг та раннє виявлення читайте у статті: http://bit.ly/3XqwXay
Print Friendly, PDF & Email