Як правильно обирати презервативи


Презерватив — найбільш ефективний засіб профілактики небажаної вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом. Його ефективність сягає 98% відсотків у разі правильного використання. Це означає, що майже напевне ви не інфікуєтеся, до прикладу, вірусом імунодефіциту людини.
Передусім важливо розуміти, що існують так звані «чоловічі» (кондоми) та «жіночі» (фемідоми) презервативи. Перший одягається на ерегований статевий член, а другий — вставляється у вагіну. На жаль, фемідоми не користуються особливою популярністю через високу ціну, незручність використання та нижчу ефективність.
Тож сьогодні більший акцент зробимо на тому, як правильно обирати саме кондом та як правильно ним користуватися. Від цього залежить ваше здоров’я!
🔹Купуйте презервативи лише в аптеці. Саме там більш вірогідно, що будуть дотримані усі умови зберігання (правильний температурний режим, вологість тощо). Від цього залежить те, як довго прослужить латекс і не підведе вас презерватив під час статевого акту.
🔹Перевірте термін придатності перед купівлею. Так, термін придатності презервативів довгий, а саме тому і варто звертати на нього увагу, адже вам може трапитися прострочений. Це означає, що латекс не буде таким пружнім, а отже — може порватися.
🔹Зважайте на розмір презерватива. Чоловічі презервативи бувають кількох розмірів і це справді впливає не тільки на комфорт чоловіка, а і на ефективність роботи презерватива. Замаленький може порватися через підвищене тертя, а завеликий — може зісковзнути. Для правильного підбору розміру презерватива варто заміряти довжину та діаметр статевого члена у стані ерекції.
🔹Переконайтеся, що упаковка не пошкоджена. Не носіть презервативи у задній кишені штані, у гаманці або у сумці без коробки, у якій ви їх купували. Коробка дозволяє зберігати форму презерватива. Пом’ятий презерватив означає менш ефективний.
🔹Також зберігайте презервативи правильно! Їх необхідно ховати від прямих сонячних променів, тримати у сухому та прохолодному місці. Інакше лубрикант швидше висохне і латекс матиме менший термін придатності.
🔹Не відкривайте упаковку нічим іншим, як руками. Зуби, нігті, ножиці, ніж можуть пошкодити цілісність презерватива та різко знизити його ефективність.
🔹Порадьтеся з лікарем, якщо у вас є додаткові питання щодо вибору презерватива. Часом може виникати індивідуальна реакція на латекс або лубрикант, часом використання презерватива може впливати на ерекцію або мати ще якісь побічні ефекти. Найкраща порада — це завжди звертатися до лікаря, а не гуглити розв’язання проблеми.
І пам’ятайте: купити презерватив — це завжди ваша відповідальність. Якщо ви достатньо зрілі, щоб займатися сексом, не перекладайте відповідальність за захист від ВІЛ та інших ІПСШ, а також від небажаної вагітності на вашого партнера.
Презерватив — це найкраща профілактика ВІЛ. Ви можете досягнути майже 100% захисту від ВІЛ у разі використання презервативів та доконтактної профілактики ВІЛ (PrEP). PrEP рекомендується усім, хто має підвищений ризик інфікування ВІЛ. Його можна отримати безоплатно після консультації з лікарем. Більше про це читайте за посиланням: https://prep.phc.org.ua.
Print Friendly, PDF & Email