Метеозалежність: як пережити температурні гойдалки з мінімальними болями (поради лікарів)


В Україні  сьогодні, 19 грудня, очікується холодна погода та ненадовго. Після короткочасного похолодання повернеться тепло.  Водночас, як наголошують синоптики, чергове потепління також буде короткочасним – лише на декілька діб. На наступному тижні очікуватимо знову зниження температури повітря.

У цьому полягають численні небезпеки:  при таких температурах можуть випадати опади у вигляді мокрого снігу і дощу, а поверхня зараз переохолоджена і тому можлива сильна ожеледиця. Але жителів міста і області  підстерігають не тільки неприємності, що пов’язані з переохолодженням організму, ожеледицею, що супроводжується наявністю ризику травм. Такі погодні коливання – цілковите випробування і для людей, що реагують на зміни погоди. Як стверджують медичні фахівці, орієнтовно третина дорослих українців – метеозалежні.

Метеозалежність – це симптомокомплекс, виражений у хворобливій реакції організму людини на зміни погоди та навколишнього середовища, обумовленої наявними в організмі захворюваннями.

Погодними факторами, які можуть впливати на організм та провокувати напади метеозалежності відносять: різкі зміни атмосферного тиску; спалахи на Сонці чи геомагнітна активність; перепади температури повітря та вологості навколишнього середовища.

Погодний фактор — це тільки спусковий гачок, який викликає погіршення самопочуття. Причина поганого самопочуття криється не в погоді, а в наявних порушеннях роботи організму.  Болюча реакція викликана порушенням процесів саморегуляції в організмі людини, за допомогою яких його біологічні системи підтримують внутрішню стабільність, пристосовуючи його до оптимальних для виживання організму умов. Порушення роботи навіть однієї з систем організму може спровокувати порушення роботи іншої, що у сукупності може викликати різні види болю. До групи ризику віднесені  хворі на серцево-судинні недуги та з порушенням роботи опорно-рухового апарату.

Для кого небезпечні перепади погоди?

Найбільше від перепадів погоди страждають люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної і дихальної системи, опорно-рухового апарату, пацієнти з вегетативною дисфункцією і психоемоційними порушеннями. За статистикою, саме в період зміни погоди ці люди частіше потребують невідкладної медичної допомоги. Щодо віку людей, які залежать від погоди – то це вже не вік 65+: фахівці визначають, що вік метеозалежних молодшає. Зараз людина в і в 30 років може мати гіпертонічну хворобу. Стреси, спосіб життя, багато не дуже добрих звичок, погане харчування – але, в першу чергу, стреси призводять до загострення метеопаталогій. Дуже різкі перепади температури повітря та атмосферного тиску викликають погіршення самопочуття навіть у практично здорових людей.

Що робити, щоб краще почуватися?

Якщо ви є метеозалежним, або маєте хронічне захворювання:

– підтримуйте постійний контакт зі своїм сімейним лікарем, який, у разі необхідності, призначить вам профілактичне лікування, яке стабілізує ваше самопочуття;

– слідкуйте за артеріальним тиском;

-уникайте “провокаторів”: алкоголю, натуральної кави, жирних, солоних та гострих страв;

-забезпечте повноцінний сон;

-пийте більше чистої води, трав’яного чаю, відвару шипшини, непересолоджених фруктових компотів;

-гуляйте на свіжому повітрі, провітрювати робоче приміщення чи житлове помешкання;

-активно рухайтесь, але не виснажуйтесь;

-намагайтеся не перепрацьовувати;

-по-можливості, уникайте емоційних навантажень;

-робіть, у разі потреби, легкий масаж лобних, скроневих та потиличних м’язів, також м’язів шиї.

Якщо ви входите до групи ризику, ретельно стежте за прогнозом погоди на найближчі дні і заздалегідь готуйтеся до її перепадів. Обов’язково приймайте призначені лікарем препарати.

Бережімо себе та будемо здорові!

 

Джерело: https://www.facebook.com/oolcmoz/?ref=page_internal

 

 

Print Friendly, PDF & Email