ЯК ПОДОЛАТИ ВТОМУ ПІД ЧАС ВІЙНИ


   Через війну наш психологічний і фізичний стан постійно змінюється. Щодня ми переживаємо вир емоцій — від ейфорії від перемог на полі бою наших Збройних сил, до апатії від того, що війна стає рутиною. Волонтерство та координація, військова служба, служба у територіальній обороні, робота, батьківство — вимагають інтенсивної та тривалої праці, подекуди з підвищеними ризиками і небезпекою. Додайте сюди нераціональний режим дня, прийомів їжі, сну, відключення електроенергії та інших побутових благ.
   У такі моменти наш організм надмірно виснажується. Це нормально — почуватися не в тонусі у воєнний час. Проте якщо перейти межу, то знижується наша працездатність, розвивається виражена втома, виснажується нервова система. І якщо вчасно не подбати про себе, ці негативні процеси матимуть шкідливий вплив на наш організм.
   Як проявляється втома:
◾ відчуття знесилення, коли людина відчуває, що не в змозі належним чином продовжувати роботу;
◾ послаблення і відволікання уваги, зниження здатності концентрувати увагу;
◾ погіршення запам’ятовування інформації;
◾ сповільненні процесів мислення, втрата глибини і критичності мислення;
◾ зниження інтересу до роботи;
◾ підвищена дратівливість;
◾ сонливість;
◾ негативні реакції з боку серцево-судинної системи: підвищення рівня артеріального тиску та частоти пульсу.
Як подолати втому?
      Важливо помітити моменти втоми й давати собі добрий перепочинок, змінювати діяльність. Намагайтесь раціонально розподіляти час активності та відпочинку. У разі великої завантаженості не соромтесь звернутися по допомогу до близьких і колег. Робіть нетривалі, бажано активні перерви, наприклад, можна вийти на свіже повітря та пройтися пішки хвилин 20–30. Якщо ви займалися фізичною та важкою працею — у перервах переключайтесь на розумову діяльність.
      Якщо ви постійно почуваєтеся втомленими, зверніть увагу на свій сон. Дорослим потрібно спати не менше 7 годин або більше. Перед сном намагайтесь обмежити перегляд емоційно насиченого контенту і соцмереж.
      Організуйте режим харчування. Здоров’я, працездатність, розумова та фізична активніть дуже залежить від правильного та повноцінного харчування. Саме через їжу людина поповнює свої енергетичні запаси, а організм отримує речовини необхідні для нормального функціонування органів і систем.
      Відмовтесь від шкідливих звичок і бережіть здоров’я. Ось тут можна прочитати, чому вживати алкоголь під час війни погана ідея: https://bit.ly/3Hpu6cA, а тут – про куріння: https://bit.ly/3FmsVrI.
      Не забувайте рухатися. Насамперед, під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу кортизолу, і ще є низка переваг: https://bit.ly/3WaYjjA. Будь-яка фізична активність — біг, плавання, їзда на велосипеді — надасть заряд бадьорості й позитивних емоцій. Головне, щоб такі заняття були регулярними.
      Надзвичайно великий вплив на здоров’я мають негативні емоції та душевні переживання. Намагайтесь розбудовувати взаємовідносини з людьми поруч в атмосфері доброзичливості, порядності, толерантності та співчуття. У будь-якій ситуації зберігайте оптимізм та почуття гумору. А тут ми маємо поради як ужитися на одній території великій кількості людей: https://bit.ly/3FfBepn.
      На сьогодні немає ніякого спеціального медикаментозного лікування втоми, проте зміна поведінки неодмінно допоможе полегшити симптоми й подолати втому.
      Якщо всі намагання лишилися марними і ваш стан здоров’я не покращився — зверніться по допомогу до спеціаліста. Можливо, причини поганого самопочуття криються глибше, але правильно та своєчасно поставлений діагноз сприятиме швидкому одужанню.
Джерело: за  матеріалами ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»
Print Friendly, PDF & Email