Навіщо робити посів із зіву та носа з визначенням чутливості до антибіотиків?


Бактеріальний посів із зіву та носу проводиться з метою визначення кількісного і якісного складу мікрофлори, яка мешкає на слизовій оболонці ротоглотки.
Дослідження показано при підозрі на бактеріальне походження ринітів, синуситів, тонзилітів з метою вибору адекватної етіологічної терапії.
Риніти мають асоціацію з пневмококовою, стафілококовою, стрептококовою інфекцією. Різницю між інфекцією та колонізацією пацієнта неможливо виявити за допомогою тільки культивування. Потрібно враховувати ступінь росту та клінічну картину. Мікроорганізми, що виділяються: Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus spp., Коагулазонегативні стафілококки, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Candida spp., Corynebacterium spp., Neisseria spp.
Що означають результати?
Інтерпретація отриманих результатів здійснюється лише лікарем з урахуванням клінічної картини захворювання, даних інших досліджень. У бланку з результатами дослідження вказано референсні значення (наявність чи відсутність зростання мікроорганізму, характеристика виділеного мікроорганізму ,рід, вид, антибіотикорезистентність виділеного мікроорганізму) для різних видів бактерій.
Наявність зростання патогенних або умовно-патогенних мікроорганізмів у матеріалі із зіва або носа означає їхню можливу роль як збудник інфекцій верхніх дихальних шляхів. Відсутність зростання колоній мікроорганізмів пов’язана з відсутністю бактеріальної причини захворювання чи ефективної антибіотикотерапії.
Джерело: https://www.facebook.com/vsp.phc.dp.ua
Print Friendly, PDF & Email