Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ході робочого візиту на Дніпропетровщину відвідав ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”


Міністр МОЗ України Віктор Ляшко у ході робочого візиту до Дніпропетровської області 27.08.2022 відвідав ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Міністром було проведено перевірку готовності груп радіаційного спостереження і дозиметричного контролю ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» з відпрацюванням алгоритмів реагування у разі виникнення радіаційної небезпеки, в т.ч. алгоритми взаємодії з іншими службами та відомствами (Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області, КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ДОР).

В ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» налаштована система індикаторного нагляду: дозиметричний контроль на території Дніпропетровської області здійснюється у посиленому режимі кожні 2 години, у т.ч. в режимі 24/7.

На сьогодні  радіаційний фон на всій території області знаходиться у межах норми.

Але не завадить знати що робити у разі, якщо у вашій місцевості трапилась радіаційна аварія. На цей випадок МОЗ України рекомендує:

  • Перебувайте в укритті допоки офіційна влада не надала інших вказівок.
  • Слідкуйте за офіційними джерелами для отримання інформації щодо початку евакуації. Користуйтесь повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, місцевої влади.
  • Знезаразьте себе. Якщо є можливість прийміть душ.
  • Одягніть чистий одяг.
  • Подбайте про безпеку води та харчових продуктів. Вода та харчові продуктиє безпечними, якщо зберігались у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа з холодильника та морозильної камери.
  • Йодопрофілактика.

ВАЖЛИВО:

Йодид калію потрібно приймати вчасно й у визначеному дозуванні лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калій для «профілактики» без потреби – недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Наразі вживання йоду не має жодного сенсу.

В разі загрози захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, слідкувати за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади.

 

 

Print Friendly, PDF & Email