Відпочинок та відпустка – важливість питання в період війни


Зараз здається, ніби відпочинок чи відпустка — це щось заборонене або щонайменше неприпустиме. Бо як це — відпочивати, коли йде війна?
Тут важливо розуміти, що відпочинок потрібен усім без винятків для нормального функціонування організму (і мозку зокрема). До того ж, коли ви нормально функціонуєте, то можете зробити набагато більше, аніж лежачи на дивані не в змозі піднятися.
☝️ Щодня наш організм витрачає енергію для того, щоб адаптуватися до величезної кількості стресорів, які спричиняють реакції напруги (фізіологічні та психологічні реакції). За логікою відновлення енергетичного балансу ми також маємо потребу звідкись брати цю енергію, тобто відновлюватись.
На думку науковиць Нагоскі, 42% — це необхідна частина дня, яка нам потрібна для відпочинку, щоби функціонувати оптимально. На практиці це 10 годин на день, присвячених відпочинку в різних його формах — сну, фізичній активності, соціальній взаємодії, харчуванню та активному дозвіллю.
? Що каже наука про користь відпочинку? Якими можуть бути варіанти відпочинку? Як переконати себе відпочити, не відчуваючи провини?
Відповіді в матеріалі ? https://inscience.io/en/berezhy_sebe/mental-health/3229/
Їх подіготували спільно з психологинею, співзасновницею Центру когнітивно-поведінкової терапії та експерткою проєкту «Важливо як ніколи» від INSCIENCE та UNICEF Ukraine Юлією Джежелій та Українська Волонтерська Служба.
Більше порад для здоров’я під час війни ? https://t.me/berezhy_sebe
Print Friendly, PDF & Email