Захист від сонця – важлива профілактика раку шкіри


Ультрафіолетове проміння не лише прискорює фотостаріння шкіри, викликаючи зморшки та пігментні плями, але й підвищує ризик раку шкіри та меланоми. Тому захист від сонця є важливою профілактикою раку шкіри.

Хто має використовувати сонцезахист?
 Усі: чоловіки, жінки та діти старші 6 місяців. Як ті, хто легко засмагає, так і ті, до кого засмага “не чіпляється”. Виняток — діти до піврічного віку, бо їхня шкіра дуже чутлива, їх слід тримати подалі від сонця або максимально затіняти.

Щоб зменшити негативний вплив ультрафіолетового проміння, захищайте шкіру всіма можливими способами: носіть закритий одяг, надівайте головний убір, протисонцеві окуляри, використовуйте сонцезахисні косметичні засоби та якомога менше перебувайте під активним сонцем.

  • Обирайте затінок

Влітку варто зменшити перебування під прямим сонячним промінням, особливо з 10:00 до 16:00 – коли сонце найбільш активне. Особливо уважними до впливу ультрафіолету слід бути під час подорожей у гори та біля водойм: вода, пісок і сніг відбивають сонячне проміння, збільшуючи тим самим кількість УФ-випромінення довкола. До речі, ультрафіолетові промені можуть проникати нижче поверхні води, тому навіть перебуваючи у водоймі, можна отримати сонячний опік.

Але й у місті і навіть у приміщенні наша шкіра може піддаватися впливу ультрафіолету. Певні типи УФ-променів мають здатність проходити крізь скло, наприклад, вікна автівок, будинків, офісних будівель. На це слід звернути увагу тим, хто тривалий час перебуває в авто або працює біля незатонованого вікна.

  • Захищайте шкіру одягом

Якщо ви змушені перебувати на сонці в період його високої активності, намагайтеся одягатися так, щоб усі ділянки шкіри були закриті. Одяг не блокує усі ультрафіолетові промені – якщо ви бачите крізь тканину, то УФ-промені також можуть пройти крізь неї. Але він значно зменшує їхню кількість і вплив.

 Речі темних кольорів краще захищають від ультрафіолету, натомість у них може бути спекотніше. Так само тканини із більш щільним плетінням мають кращий захист, ніж полотно вільного плетіння. Також захист зменшується певною мірою, якщо одяг змочити. Зважайте на ці моменти, щоб обрати для себе найкращий варіант балансу між комфортом та захистом від ультрафіолету.

Хоча існує сучасний легкий і зручний сонцезахисний одяг, що захищає від ультрафіолету навіть у зволоженому стані.

  • Використовуйте сонцезахисні креми 

    Який сонцезахисний крем обрати?
    Той, який вас влаштовує і який ви точно будете використовувати регулярно. Якщо ви перебуваєте в приміщенні більшу частину дня з короткими інтервалами на сонці, то можете використовувати сонцезахисний крем з SPF 15 або вище. Якщо ви проводите багато часу на свіжому повітрі під сонцем, то вам потрібен водостійкий сонцезахисний крем SPF 30 або вище. На упаковці має бути вказано, що крем блокує UVA та UVB промені.
      ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО: захист слід поновлювати кожні дві години або якщо ви спітніли чи скупалися. Крем наносять на всі відкриті ділянки шкіри. Люди, які обгоріли, як правило, не поновлювали сонцезахист, наносили його замало або використовували крем, у якого скінчився термін придатності.
    Креми містять такі активні інгредієнти:
    ?фізичні (мінеральні) сонцезахисні фільтри (включно з діоксидом титану та оксидом цинку), які блокують і розсіюють промені, перш ніж вони проникнуть у шкіру;
    ?хімічні фільтри (наприклад, авобензон і октисалат), які поглинають ультрафіолетові промені, перш ніж вони пошкодять шкіру.
    Більшість сучасних сонцезахисних засобів поєднують обидва типи інгредієнтів. Якщо у вас виникла реакція чи подразнення на сонцезахисний крем, оберіть інший, наприклад, лише з мінеральними фільтрами.
    Сонцезахисні косметичні засоби (креми, спреї, лосьйони, мазі, серветки, бальзами для губ тощо) рекомендовано використовувати, коли інші способи захисту – перебування у затінку та/або захисний одяг – неможливі, а також як додатковий захист відкритих ділянок шкіри. Не використовуйте сонцезахисний крем з метою продовжити перебування на сонці, адже навіть за умови правильного його застосування він не захищає від усіх типів УФ-променів.

Сонцезахисну косметику слід використовувати як дорослим, так і дітям. Виняток — діти до 6 місяців. Шкіра немовлят дуже чутлива, тому їх взагалі потрібно тримати якомога далі від прямого сонця.

Регулярне щоденне використання сонцезахисного засобу широкого спектра дії з SPF 15 і вище може знизити ризик розвитку плоскоклітинного раку приблизно на 40% і меланоми на 50%.

Крем із SPF слід наносити на всі відкриті ділянки шкіри та поновлювати що дві години або раніше, якщо ви спітніли чи скупалися. Якщо у вас виникла алергійна реакція чи подразнення на сонцезахисний крем, оберіть інший, наприклад, лише з мінеральними фільтрами.

  • Носіть головний убір

Важливо, щоб головний убір прикривав від сонця не лише чоло й очі, а й інші ділянки, які найбільше піддаються його впливу: вуха, ніс, підборіддя, зона декольте. Найкраще цю функцію виконує капелюх із щільної тканини з підлогами не менше ніж 5-7 см.

Гарний варіант також бейсболка з додатковим захистом для вух та шиї. Її можна придбати у магазинах товарів для спорту та активного відпочинку. Аналог такого головного убору можна створити власноруч, підсунувши під звичайну бейсболку бандану або велику носову хустинку так, щоб вона прикривала вуха та шию.

  • Використовуйте справжні протисонцеві окуляри

Тривале перебування на сонці без сонцезахисних окулярів збільшує ризик деяких хвороб очей. Тому у сонячну погоду важливо захищати очі та ніжну шкіру навколо них – носити окуляри. Ідеальні окуляри від сонця повинні блокувати від 99% променів UVA й UVB, а не просто затемнювати.  До речі, темніші окуляри не обов’язково будуть кращими, адже захист від УФ-променів забезпечує невидима хімічна речовина, а не колір або затемнення лінз.

Пам’ятайте, що тривала дія ультрафіолетових променів збільшує ризик онкозахворювань. Тому не нехтуйте правилами безпеки на сонці й бережіть своє здоров’я. 

Тут можна переглянути анімоване відео про те, чому потрібно захищати шкіру від сонця: https://bit.ly/3lq749u.

Джерело – сайти МОЗУ та НСЗУ для пацієнта: https://www.facebook.com/nszu.care/posts/545557943751002

 

Print Friendly, PDF & Email