Перша допомога при розтягненнях зв’язок


Розтягнення зв’язок — одна з найбільш частих травм, які можуть виникати через рухи у невластивий для суглоба напрям і рухах у суглобі, що перевищують його фізіологічний об’єм.
Зазвичай страждають суглоби гомілково-ступневий, колінні, променево-зап’ястні, плечові. Виникає травмування в результаті падіння, невдалого підвертання ноги, падінні безпосередньо на руку.
Для розтягнення зв’язок характерні: різкий місцевий біль, набряк і синець під шкірою, порушення опори, рухів. При серйозній травмі набрякає не тільки область суглоба, але й прилеглі області. На дотик ця ділянка гаряча.
Перша допомога при розтягненнях:
–  забезпечте спокій травмованому суглобу;
–  прикладіть лід або холод до місця травми протягом першої доби;
–  накладіть тугу пов’язку на пошкоджений суглоб. Але пов’язка не повинна порушувати звичайного кровообігу і чутливості шкіри ушкодженої кінцівки;
–  помістіть травмовану кінцівку на невелике піднесення, наприклад, за допомогою валика (вище рівня серця), щоб зменшити приплив крові, і таким чином зменшити набряки.
Будь-які теплові процедури, масаж і прийом алкоголю в цей період заборонені! Для зняття болю і набряку можна застосовувати нестероїдні протизапальні препарати.
ВАЖЛИВО! Якщо постраждалий відчуває надмірний біль або травмоване місце дуже набрякло, потрібно звернутися за кваліфікованою допомогою.
Print Friendly, PDF & Email