Куріння та рак


Що ви ще не знали про куріння?

Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 — спричиняють онкологічні захворювання.

Близько 80% випадків раку легень, а також близько 80% всіх смертей від раку легень пов’язані з курінням. (https://bit.ly/34UIJng)

Куріння підвищує ризик розвитку раку ротової порожнини, гортані або носоглотки, стравоходу, сечового міхура, нирок і сечоводу, шлунка, підшлункової залози та печінки, шийки матки та яєчника та інших органів.

До складу сигарет входять різні канцерогени — поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАУ), альдегіди, леткі органічні вуглеводні тощо. Саме з їхнім впливом і пов’язують появу та розвиток онкологічних захворювань.

Хімічні сполуки в сигаретному димі можуть пошкодити або змінити ДНК клітин. Це надалі може спричинити появу ракової пухлини.

Люди, які не курять, також у зоні ризику. Дим від сигарет, який вдихають пасивні курці, містить ті ж шкідливі речовини, що мають той згубний вплив на організм.

Найважливіше те, що ваш організм може відновитися, якщо ви кинете курити прямо зараз!

Уже через 12 годин після останньої викуреної сигарети організм починає відновлюватися та ризик захворіти на рак знижується. Тому кинути курити ніколи не пізно!

Допомога у припиненні куріння є на www.stopsmoking.org.ua та в буклеті «Я кидаю курити!»: https://bit.ly/3gVB9LH

Докладніше: https://bit.ly/3sQU7Zy

Інформація з сайту ЦГЗ України

Print Friendly, PDF & Email