Домінування штаму коронавірусу «Дельта» серед нових COVID-випадків в Україні


Штам коронавірусу «Дельта» в Україні. Симптоми і перебіг захворювання на СOVID-19. Дієвість вакцин проти штаму DELTA. Тестування в Дніпропетровській області на виявлення циркуляції штаму «Дельта».

Штам коронавірусу «Дельта» вперше виявили восени минулого року в Індії. Саме тому його тривалий час називали індійським, аж поки Всесвітня організація охорони здоров’я не вирішила відмовитися від географічних прив’язок у назвах вірусів. Для позначення британського варіанту коронавірусу обрали назву «Альфа», південноафриканського – «Бета», бразильського – «Гамма», індійського – «Дельта». Останній все активніше поширюється й Україною.

«Дельта» вперше виявили в Індії в жовтні 2020 року, згодом він мутував, а в березні 2021 року з’явився новий штам «Дельта плюс». За декілька місяців він встиг поширитися країнами світу.

За даними Національної академії наук України, штам «Дельта» у 1,6 рази заразніший, у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 рази – до потрапляння до відділень реанімації та інтенсивної терапії.

В Україні вперше виявили штам «Дельта» наприкінці червня. Його підтвердили одразу у двох людей – 66-річної жінки та 16-річної дитини. Вони повернулись із Росії, де лютує цей штам, та захворіли вже в Україні. За місяць в Києві помер перший пацієнт, в якого підтвердили різновид коронавірусу «Дельта». Тоді ж перших хворих виявили і на Львівщині. Станом на кінець серпня новий різновид Сovid-19 підтвердили у 148 країнах. В Україні цей штам виявили у понад 500 людей.

Які симптоми і перебіг захворювання?

Симптоми штаму «Дельта» дещо відрізняються від симптомів інших штамів. Серед основних:

  • головний біль,
  • біль в горлі,
  • нежить,
  • лихоманка.

Наразі змінилися і клінічні прояви захворювання. Раніше у пацієнтів відзначали гострий початок захворювання, а зараз вірус маскується під ГРВІ, тобто з’являється чхання, нежить, біль в горлі та головний біль. І лише за декілька днів з’являється висока температура. Окрім того, цим штамом частіше хворіє молодь до 30-35 років, а також підлітки та діти від 2 років. Індійський штам вражає не тільки органи дихання, а й травна система. Через те, що цей штам має новий шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт, аби вберегтись від хвороби рекомендовано носити не лише маски, а й рукавички.

Чи захищає вакцина?

Зараз щеплення від в Україні роблять чотирма вакцинами: AstraZeneca, Pfizer, CoronaVac та Moderna. Наразі стійкість вакцин до «Дельта плюс» ще вивчають, але відомо, що вакцинація не гарантує того, що людина не захворіє. Її мета – допомогти організму перенести захворювання без ускладнень та летального результату.

Вакцини є дієвими проти дельта-штаму, однак відсоток ефективності є дещо нижчим, аніж в боротьбі з попереднім штамом, який циркулював. Рівень захищеності від важкого перебігу захворювання двічі вакцинованих людей, в залежності від вакцини, що була використана, може сягати 80%.

Тестування в Дніпропетровській області на виявлення циркуляції штаму «Дельта»

В Дніпропетровській області наразі тестування на виявлення циркуляції штаму «Дельта» серед випадків респіраторного захворювання COVID-19 проводяться на базі двох лабораторій: Державної Установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики захворювань МОЗ України» та КП «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня імені І.І. Мечникова» ДОР».

За результатами проведених лабораторних досліджень випадки респіраторного захворювання COVID-19, викликані штамом «Дельта», вже реєструються на всіх адміністративних територіях Дніпропетровської області.

Виконавці:

Завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій                                      Шамичкова   Г.Р.

Лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних

інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗУ»                                                   Левченко Ю.О.

Керівник:

В.о. генерального директора

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗУ»                                                                    Вальчук С.І.

Print Friendly, PDF & Email