Обережно ! Отруйні сколопендри. Заходи профілактики.


У  Криму, на півдні України – в Одеський, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, а також у Дніпропетровській областях на протязі останніх  років реєструються випадки покусів людей  отруйними  сколопендрами.

 Їх покуси дуже болючі. При цьому відмічається нестерпний головний біль, ідвищення температури тіла до 38-390 , порушення  роботи дихальної системи, тремтіння кінцівок, алергічні висипання на шкірі.

Кримська скалапендра

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє населенню про небезпечність контакту з отруйними сколопендрами.

Назва сколопендри  давньогрецького походження і перекладається як «багатоніжка».

Раніше отруйні сколопендри були розповсюджені на півдні Європи, в Африці, в Південній Америці,  інших країнах з тропічним або субтропічним кліматом. Зустрічається понад 600 видів отруйних багатоніжок. У зв’язку з підвищенням середньодобових температур у літні та осінні місяці ареал розповсюдження отруйних сколопендр поширюється. Якщо раніше їх можна було зустріти лише  в Криму, то зараз – у південних областях України, а також і у нас в області (мм. Нікополь, Покров, Дніпро, Кривий Ріг, Дніпропетровському, Нікопольському , Солонянському, Томаківському  районах). Сколопендра – представник  губоногих багатоніжок. Розміри 10-15 см, може досягати 20-30 см,  нагадує черв’яка, колір коричневий, чорний , швидко бігає, легко проникає у будь які щілини. Її  можна зустріти і  у приватних будинках.

Веде нічний спосіб життя, вдень ховається під камінням, у скалах,  стовбурах дерев , в опалому листі, заривається в пісок. Сколопендри полюють на маленьких ящірок , змій, жуків та інш. Наприкінці весни, початку літа самиця відкладає 15-30 яєць в грунт або під каміння. Тривалість життя сколопендри до 6-10 років. Вона має 42-46 пар ніг, у кожній –   отруйна залоза. При дотику зі шкірою людини може бути сильний опік та алергічна реакція. Покуси сколопендри дуже болючі. Один покус сколопендри можна порівняти з 20 укусами бджіл, при цьому відмічається нестерпний біль на місці покусів, головний біль, підвищення температури тіла до 38 – 390 С,  порушення роботи дихальної системи, тремтіння кінцівок, судоми, алергічні висипання на шкірі.

Мухоловка занесена до Червоної книги України

Домашня мухоловка

Але не слід плутати  сколопендру зі скутигерою – домашньою мухоловкою. Розміри від 3 до 6 см. Тулуб мухоловки – із 15 сегментів, стільки ж і пар кінцівок, має коричневий окрас тіла з трьома смужками. Росте на протязі всього життя, тривалість якого до 5-7 років. Для людини та свійських тварин (котів, собак) отрута мухоловки безпечна. Вона живиться дрібними комахами, тарганами, мухами,  через що і прозвали мухоловкою.  У пошуках теплого місця  восени вона потрапляє до приватних будинків, квартир. Має дуже неприємний зовнішній вигляд.

За зверненнями громадян  ентомологами   визначаються розповсюджені в області отруйні  багатоніжки – сколопендри, мухоловки та інш.

Запобіжними заходами щодо недопущення покусів  отруйних сколопендр є:

–   підвищена  увага  на відпочинку у горах, скалах;

–   ретельно перевіряти намети  і спальники; одежу, взуття;

–   не ночувати на відкритій природі;

–   само – та взаємоогляди ;

Пам’ятайте, що сколопендри це не комахи, на них не діють жодні фумігатори, репеленти. Покуси  сколопендр дуже небезпечні. Місце покусу необхідно протерти спиртовим розчином, покласти марлеву пов’язку і терміново  звернутися до сімейного лікаря  для своєчасного  призначення симптоматичного лікування.

Будьте обережні  та здорові ! Не займайтесь самолікуванням!

 

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6,   у паразитологічній лабораторії,  акредитованій в ДСТУ  EN  ISO\IEC – 17025:2017 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій» на платній основі проводяться  визначення видового складу отруйних сколопендр та інших членистоногих, маючих медичне значення.

Вартість одного дослідження – 64,8 грн. Каса працює щоденно з 8:00 до 16:00, окрім суботи та неділі.

 

 

Деха Л.М. – ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email