«Обережно ! Отруйні павуки. Заходи профілактики».


На півдні України – в Одеський, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, а також у Дніпропетровській областях на протязі останніх десяти років реєструються випадки покусів людей отруйними павуками  (каракурти, тарантули, жовті павуки Сак, павуки-зебри  та інш.).

 Їх покуси дуже болючі. При цьому відмічаються нестерпний  головний біль, порушення  роботи дихальної системи, тремтіння кінцівок

 

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє населенню про небезпечність контакту з отруйними павуками.

У зв’язку з потеплінням клімату в області реєструються покуси павуків каракуртів (Нікопольський, Томаківський райони, мм. Покров, Дніпро, Кам’янське).

Павук Каракурт

Павук Каракурт

У липні минулого  року  у дитини м. Кам’янське  зареєстровано покус  павука каракурта.  До нашої  установи з метою визначення видового складу отруйного павука не звертались.

У тяжкому стані хворий був направлений до обласного центру  в реанімаційне відділення лікувального закладу.

Каракурт – отруйний павук, чорного кольору. Він може прокусити шкіру людини.  «Чорна вдова»  –  друга назва цього отруйного павука. Отрута каракурта у декілька разів більша ніж у тарантула.

Покуси  самиці павука каракурта небезпечні  для людини. Розміри її біля 1 см. Свої  гнізда самиця найчастіше будує на землі. В червні- липні (період їх міграції)  до першої половини вересня ці павуки найбільше небезпечні.

Каракурт при покусах випускає нейротропну отруту, після чого  людина відзначає сильний біль, судоми, тремтіння всього тіла,  різке підвищення температури тіла, порушення роботи дихальної системи.

Павук тарантул

Павук тарантул

Морфологічними ознаками павука тарантула  є: великі розміри тіла до 37 мм, верхня частина його темно-бурого кольору, нижня – чорна. Самиця відкладає від 100 до 400 яєць Деякий час вона носить маленьких  павуків на собі або за допомогою тонкого павутиння. Саме в цей час самиця тарантула агресивна. Тарантулів можна зустріти під камінням,  у степу, балках, на городах,  де вони будують свої  нори. В період міграції  зростає кількість покусів людей, свійських тварин. Самостійно павуки не нападають, якщо їх не займати. Самці загрози для людей не мають.

 

Павук САК

Павук САК

Місцем розповсюдження жовтих павуків Сак є більшість європейських країн. Карл Кох вперше детально вивчив цього павука у 1839 році. Зараз нараховується біля 193 видів жовтих павуків. На Україні цей вид розповсюджений  у південних областях. Павук має невеликі розміри до 10 мм., але  він дуже отруйний.

Житло павуків схоже на павутинні мішки, які вони ховають під камінням. Дуже рідко їх можна зустріти в оселях людини. Гнізда  павуків легко розпізнати по трубкоподібній формі.

Жовтих павуків приваблює запах бензину. Вони також можуть зробити своє мешкання під паливною системою автомобіля, в гаражі та інш. Павуки Сак  мандрують  автомобілем з однієї країни до іншої. Таким чином було завезено павука Сак до нашої області кілька років тому.

 

Ангіопа –  павукзебра (павукоса) –  індикатор глобального потепління клімату.

Павук -зебра (павук-оса)

Павук -зебра (павук-оса)

Якщо раніше його можна було зустріти лише у Криму, то зараз майже по всій Україні : від півдня до північно-західної частини – Волинської області.

Їх дуже легко визначити по черевцю, намальованому чорними та жовтими смужками. Самиці  досягають до  7 см, самці – значно менших розмірів та не мають яскравого фарбування.

Павуків-зебр можна зустріти в невеликих рівчаках, присадибних ділянках, городах, кущах малини, смородини, агрусу.

При покусах цих павуків відзначаються набряки, нариви, у деяких випадках – некроз тканин, сильні алергічні реакції.

За зверненнями громадян  ентомологами   визначаються розповсюджені в області отруйні павуки .

Запобіжними заходами щодо недопущення покусів  отруйних павуків є:

 

–   підвищена  увага при роботі на присадибних ділянках, городах, на відпочинку,;

–   само – та взаємоогляди ;

 

Треба пам’ятати , що  покуси  цих отруйних павуків дуже небезпечні. Необхідно терміново  звернутися до сімейного лікаря  для своєчасного  призначення симптоматичного лікування.

Будьте обережні  та здорові ! Не займайтесь самолікуванням!

 

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6,   у паразитологічній лабораторії,  акредитованій в ДСТУ  EN  ISO\IEC – 17025:2017 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій» проводяться  визначення видового складу отруйних павуків на платній основі.

Вартість одного дослідження – 64,8 грн. Каса працює щоденно з 8:00 до 16:00, окрім суботи та неділі.

Телефон для довідок : 731-96-19.

 

 

Виконавець: Деха Л.М. – ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email