Щодо поширення випадків нового коронавірусу (2019-nCoV) серед людей


Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я України інформує про розвиток ситуації з поширення нового коронавірусу (2019-nCoV)

Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я України інформує про розвиток ситуації з поширення нового коронавірусу (COVID -19). Станом на 21 лютого 2020р. у світі зареєстровано 75781 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, спричиненої новим коронавірусом (COVID -19), у тому числі 2130 летальних.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID -19 не зафіксовано. Органами – мішенями для цієї інфекції є легені.

Клінічні ознаки та симптоми вірусної пневмонії:

  • підвищення температури;
  • ускладнене дихання;
  • двосторонні інфільтративні ураження легень на рентгенограмі.

На сьогодні вакцин проти нового вірусу не існує. Головний спосіб боротьби з 2019-nCoV є медико-санітарні заходи та карантин.

На сайті Кабінету Міністрів Українипубліковано розпорядження від 03.02.2020 №93-р “Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV“.

Зазначене розпорядження КМУ:

встановлює режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту. Це дозволить мобілізувати сили та оцінити існуючі засоби реагування, вчасно поповнити резерв для забезпечення готовності на випадок виникнення епідемії;

встановлює тимчасові обмеження та особливі умови для в’їзду в Україні осіб, які перебували у провінції Хубей Китайської Народної Республіки, шляхом їх ізоляції протягом 14 днів у визначенні Міністерством охорони здоров’я заклади;

затверджує Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік.

Центр громадського здоров’я підготував відповіді на поширені питання про тест-системи:

В яких лікарнях будуть діагностувати новий коронавірус?

Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Для дослідження зразки будуть направлятися саме в цю лабораторію.

Через скільки буде результат з лабораторії?

Від моменту отримання зразка лабораторією в середньому необхідно 5-7 годин робочого часу для визначення результату.

Тепер усіх, хто був у Китаї, будуть діагностувати? Де можна пройти ці тести? Чи можна купити самим?

Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, зазначених в рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо.

Це правда, що її вистачить для перевірки тільки 20-30 чоловік?

Отримана тест-система та реагенти розраховані на близько 30-ти досліджень, чого цілком достатньо до моменту отримання чергових реагентів. Також лабораторному діагностуванню на коронавірус підлягають лише випадки, які чітко підпадають під критерії ВООЗ як підозрілі.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  •  часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • люди із симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки під час кашлю та чхання (не підходити надто близько до співрозмовників, прикривати рота і носа одноразовими серветками, частіше мити руки, максимально обмежити контакти з іншими лю
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендується звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

 

Керівник: Резвих В.Г.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email