«Обережно ! Отруйні павуки. Заходи профілактики».


На півдні України – в Одеський, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, а також у Дніпропетровській областях на протязі останніх десяти років реєструються отруйні павуки: кара-курти, тарантули, жовті павуки Сак та інш. Їх покуси дуже болючі. Відмічаються                                                                 нестерпний головний біль,.порушення роботи дихальної системи, тремтіння кінцівок.

Обережно ! Отруйні павуки. Заходи профілактики.

Тарантул.

Тарантул.

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє населенню про небезпечність контакту з отруйними павуками.

Двічі у липні поточного року  мешканці області звертались до нашої установи з метою визначення видового складу отруйних павуків : тарантул, жовтий павук Сак.

Морфологічними ознаками павука тарантула є: великі розміри тіла до 37 мм, верхня частина його темно-бурого кольору, нижня – чорна. Самиця відкладає від 100 до 400 яєць Деякий час вона носить маленьких  павуків на собі або за допомогою тонкого павутиння. Саме в цей час самиця тарантула агресивна. Тарантулів можна зустріти під камінням,  у степу, балках, на городах,  де вони будують свої нори. В період міграції  зростає кількість покусів людей, свійських тварин. Самостійно павуки не нападають, якщо їх не займати. Самці загрози для людей не мають.

Місцем розповсюдження жовтих павуків Сак є більшість європейських країн. Карл Кох вперше детально вивчив

Жовтий павук Сак.

Жовтий павук Сак.

цього павука у 1839 році. Зараз нараховується біля 193 видів жовтих павуків. На Україні цей вид розповсюджений  у південних областях. Павук має невеликі розміри до 10 мм., але  він дуже отруйний.

Житло павуків схоже на павутинні мішки, які вони ховають під камінням. Дуже рідко їх можна зустріти в оселях людини. Гнізда  павуків легко розпізнати по трубкоподібній формі.

Жовтих павуків приваблює запах бензину. Вони також можуть зробити своє мешкання під паливною системою

автомобіля, в гаражі та інш. Павуки Сак  мандрують  автомобілем з однієї країни до іншої. Таким чином було завезено павука Сак до нашої області кілька років тому.

Щорічно  ентомологами   визначаються розповсюджені в області отруйніі павуки за зверненнями громадян.

Запобіжними заходами щодо недопущення покусів отруйних павуків є:

–   підвищена  увага при роботі на присадибних ділянках, городах,;

–   само- та взаємоогляди ;

Треба пам”ятати , що  покуси  цих отруйних павуків дуже небезпечні Необхідно терміново  звернутися до лікаря  для своєчасного  призначення лікування.

Будьте обережні та здорові! Не займайтесь самолікуванням !

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6,   у паразитологічній лабораторії  акредитованій в ISO – 17025 проводяться  дослідження отруйних павуків  та інших членистоногих, маючих медичне значення на договірній основі.

Вартість одного дослідження з ПДВ – 9, 07 грн.

Каса працює з 8-00 до 16-00.

Телефон для довідок : 731-96-19.

 

Виконавець: Деха Л.М. – ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email