Увага, гриби! Отруєння грибами небезпечне для життя! Прислухайтесь до порад.


Звернення до жителів області  з переконливим попередженням про небезпечність збору та вживання в їжу дикорослих грибів.

Статистика отруєнь отрутами грибів по Дніпропетровській області

2016 рік: випадків 24, потерпілих 31, дітей 3,  померло 3 дорослих.

2017 рік: випадків 9, потерпілих 12, дітей 0,  померло 0.

2018 рік: станом на 12 червня – випадків 2, потерпілих 7, 6 чоловік, в тому разі 2 дітей знаходяться на лікуванні.

Всі випадки у побуті.

Попередження  отруєнь грибами

У червні місяці поточного року в місті Дніпро зареєстровано 1 випадок отруєння грибами. Від вживання грибів постраждало 6 жителів міста, в тому разі 2 дитини, зараз всі госпіталізовані, знаходяться на лікуванні, Причиною отруєння стало вживання в їжу самостійно зібраних дикорослих смажених грибів. Перші прояви клінічних симптомів у постраждалих: пронос, нудота, неодноразова блювота, запаморочення. Перебіг захворювання середньої важкості та важкий.

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Якщо вирішили самостійно збирати гриби, обов’язково врахуйте наступне:

Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних автотрас чи в лісосмугах уздовж полів, які можуть бути оброблені отрутохімікатами.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів.

Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Основна причина отруєнь грибами –  невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби.

Перебіг гострих отруєнь грибами набагато важчий ніж інші харчові отруєння. Необхідно пам’ятати, що діти та люди похилого віку переносять отруєння грибами набагато важче.

Якщо Ви цінуєте своє життя та життя своїх близьких – прислухайтесь до порад. При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря. Тільки своєчасно розпочате лікування може зберегти  Ваше життя.!

Автор: Курбатова Н.О.,лікар з гігієни харчування відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень  ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».