ДО УВАГИ БАТЬКІВ ШКОЛЯРІВ.


Як зберегти здоров`я школяра?

Здоров’я дітей є незаперечною гарантією здоров’я та благополуччя прийдешніх поколінь.

Запобігання захворювань, збереження та зміцнення здоров’я дітей та підлітків – запорука процвітання країни. Однак, динамічне спостереження за станом здоров’я дітей,

а особливо школярів, говорить про те, що протягом шкільних років кількість здорових дітей значно знижується. Основними факторами, які впливають на здоров’я дітей та підлітків є:

Школярі.

Школярі.

 

  • Перевтома;
  • Гіподинамія;
  • Стреси;
  • Неправильне харчування;
  • Шкільне обладнання, яке не відповідає гігієнічним нормам.

Основні захворювання притаманні школярам є:

Порушення зору- причинами якого є значне навантаження на зоровий аналізатор в процесі навчання та виконання домашніх завдань, крім того проведення значної кількості часу біля телевізору чи комп’ютера. Щоб зберегти дитячій зір потрібно регулярно проводити зорову гімнастику, налаштувати настільну лампу так щоб світло падало зліва, заняття за комп’ютером чи перед телевізором повинно бути не більше 30 хвилин на день.

Дитина йде до школи.

Дитина йде до школи.

Важливу роль також відіграє раціональне і правильне харчування, оскільки під час навчання значно виростають енергозатрати організму. Неправильне харчування та фаст-фуди можуть привести до захворювань шлунково-кишечного тракту, таких як гастрит. Щоб уникнути цього необхідно привчити дітей харчуватися домашньою їжею, як дома так і в школі, та уникати таких продуктів, як чіпси, сухарики, газовані солодкі напої та ін..

Школяри також часто страждають захворюваннями опоно-рухового апарату, серед них найбільшу роль відіграють викривлення хребта, а саме сколіози, лордози та кіфози, основними причинами яких є – неправильна посадка за шкільними партами та домашніми столами, важкі рюкзаки на одне плече. Для профілактики цих захворювань необхідно слідкувати за поставою дитини, щоб не сутулився, не опускав голову та не випячував живіт. При сидінні на стільці стопи мають повністю стояти на підлозі, а спина мати опору.

Робоче місце школяра.

Робоче місце школяра.

Письмовий стіл має бути вищий на 20-30 см.  ліктя опущеної руки дитини. Шкільний рюкзак має бути на два плеча для рівномірного розподілу його ваги.

Значну роль також займають распіраторні захворювання, які миттєво розповсюджуються серед дітей у групах, оскільки у класах та коридорах школи створюються благо приємні умови для життя та розмноження збудників хвороб. Для профілактики необхідно регулярно провітрювати класи, коридори та інші шкільні приміщення. Дітей потрібно привчити регулярно мити руки з милом, а при відсутності такої можливості використовувати антибактеріальні серветки. У зимовий період року забезпечити дітям наповнений вітамінами та мікроелементами харчовий раціон. І головне не відправляти дитину в школу при появі симптомів распіраторного захворювання.

Дотримання цих простих гігієнічних правил дозволить зберегти здоровя вашої дитини.

 

Керівник: Похмурко І.В. В.о. директора.

Виконавець: Степанов С.В. – лікар з загальної гігієни.

 

 

Print Friendly, PDF & Email