Участь у круглому столі «На шляху до елімінаціі трансжирів у харчових продуктах: результати проекту з тестування вмісту трансжирів та розбудова потенціалу в Україні»


        Генеральний директор Дніпропетровського обласного ЦКПХ   Сергій ВАЛЬЧУК 16.04.2024р. взяв участь у круглому столі «На шляху до елімінаціі трансжирів у харчових продуктах: результати проекту з тестування вмісту трансжирів та розбудова потенціалу в Україні», який проходив у Києві.

       Захід організовано на підтримку України в елімінації трансжирів представниками Бюро ВООЗ Україні у партнерстві з Центром громадського здоров’я МОЗУ та ДСУ з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживача.

      У круглому столі окрім обласних Центрів контролю та профілактики хвороб України взяли участь представники уряду нашої держави, бізнесу, міжнародних організацій, громадянського суспільства та академічної спільноти.

      Метою цього заходу стало обговорення поточної ситуації на шляху до елімінації трансжирів з харчового ланцюга відповідно до національного законодавства; обговорення викликів та потреб для повноцінного впровадження політики громадського здоров1я, вільної від трансжирів, як такої, що рятує життя.

     Представники Бюро ВООЗ в Україні ознайомили присутніх  з результатами проєкту з нагляду за вмістом трансжирів (FEEDCities), який нещодавно був завершений ВООЗ та партнерами (результати дослідження 120 зразків харчових продуктів). У понад 30% продуктів харчування, зразки яких було проаналізовано в межах проєкту ВООЗ FEEDCities, рівень трансжирів перевищував максимально допустиму норму, що наразі становить 2 г на 100 г жиру.

       Було наголошено, що промислово вироблені трансжири, які часто використовуються в перероблених продуктах харчування, таких як печені та смажені страви, підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця.

      Оскільки спектр продуктів харчування, у яких перевищене максимально допустиме значення трансжирів, є фрагментарним і таким, що важко описати або спрогнозувати через велику кількість виробників та самих продуктів, споживачі не можуть повністю захистити себе від споживання трансжирних кислот шляхом «поінформованого вибору». Тому захист населення від цього фактору ризику є важливим чинником в організації здорового харчування. Така політика «нульового» вмісту трансжирів, насамперед, має на меті усунення  одної з основних причин виникнення  серцево-судинних захворювань, які сьогодні посідають 1-е місце серед неінфекційцної захворюваності населення України.

Print Friendly, PDF & Email