16 квітня – Всесвітній день голосу (World Voice Day або WVD)


16 квітня щорічно відзначається Міжнародний день голосу. Вперше свято було проведено у Бразилії 1999 року. Це стало результатом спільної ініціативи лікарів-терапевтів, логопедів та викладачів співу, які входили до асоціації “Sociedade Brasileira de Laringologia e Voz – SBLV” (Бразильське товариство ларингології та голосу) під головуванням доктора Недіо Штеффен.

У 2002 році португальський ларинголог професор Маріо Андреа, тодішній президент Європейського ларингологічного товариства, запропонував відзначати День голосу в усьому світі. У Сполучених Штатах Американська академія отоларингології та хірургії голови і шиї офіційно приєдналася до святкування в 2002 році, і в цьому ж році захід отримав назву “Всесвітній день голосу” (World Voice Day або WVD).

Голос кожної людини має свою індивідуальність, як і відбитки пальців. Фахівці вважають, що голос має більшу силу, ніж музичний інструмент. А також стверджують, що за голосом можна визначити характер людини, а також вік, вагу, зріст, і навіть її соціальний статус.

Мета сьогоднішньої події – привернути увагу людей до оцінки стану свого голосу, якщо є якісь порушення в роботі голосового апарату, якщо вони працюють в комунікативній сфері діяльності і для них важлива більша витривалість голосу та переконливість звучання при спілкуванні з людьми.

Людський голос з найдавніших часів був об’єктом уваги відомих мислителів та цілителів. Гіппократ вважав, що джерелом голосу є гортань, йому також належать перші описи будови цього органу. Філософ Арістотель та оратор Демосфен приділяли увагу спеціальним тренуванням для усунення недоліків голосу та дефектів мовлення.

Середньовічному лікарю Авіценні належить науковий трактат, присвячений механізму виникнення голосу, а також будові голосового апарату та його зв’язку з головним мозком. Авіценна також вивчав хвороби голосових органів та способи їх лікування.

В середині XIX столітті іспанцем Мануелем Гарсіа, оперним співаком та педагогом з вокалу, вперше для огляду гортані було застосовано дзеркало, яке дало можливість побачити, як функціонують голосові зв’язки. Цей метод, який назвали ларингоскопією, став основою нової медичної спеціальності — ларингології, яка спеціалізується на лікуванні й профілактиці хвороб горла.   Приблизно в той самий час з’явилися перші серйозні наукові роботи з фоніатрії  — медичної дисципліни, яка займається порушеннями в роботі голосового апарату.

Цікаві факти про використання тембрів голосу:

  • Звучання голосу складає про нас не менше враження, ніж зовнішність і поведінка. Його тимчасова втрата, наприклад через застуду, сильно вибиває зі звичного способу життя, особливо, якщо від голосу залежить продуктивність основної діяльності.
  • Голос – це найвпливовіший соціальний чинник. Існують спостереження, що жінка, яка прагне вийти заміж, частіше говорить високим голосом, – так на підсвідомому рівні вона привертає до себе увагу потенційного партнера. А після створення сім’ї її голос знижується.
  • У дитинстві голос у хлопчиків і дівчаток тримається приблизно на одній висоті звучання. У період статевого дозрівання чоловічий голос різко стає більш низьким. Але приблизно після 90 років голос чоловіків підвищується, а у жінок в цьому віці, навпаки, знижується.
  • Як правило, низький голос асоціюється з респектабельністю, досвідченістю і більш старшим віком, ніж високий. Така людська психологія сприйняття. Жінки, які працюють в чоловічому колективі, мимоволі починають говорити з більш низькою тональністю, щоб бути зрозумілими і домогтися бажаного ефекту.
  • Голос є основним інструментом як для семантичної, так і для емоційної комунікації і тому має безпосереднє відношення до слухового сприйняття, психології, неврології, мовознавства та фонетики. Це важливий інструмент не тільки в освіті, а й у повсякденній роботі близько 30% всього працюючого населення.

Тож розумно використовуйте свій голос:

  • Намагайтеся не перенапружувати свій голос. Не розмовляйте й не співайте, якщо ви охрипли або у вас втомлений голос.
  • Робіть «голосові перерви» — давайте голосу відпочити впродовж дня.
  • Дайте відпочити голосу, коли ви нездорові. Хвороба створює додаткове навантаження на ваш голос.
  • Уникайте крику або шепоту. Якщо говорити надто голосно або ж навпаки тихо, це може створювати додаткове навантаження на ваш голос.
  • Практикуйте правильні техніки дихання під час співу або розмови.
  • За потреби використовуйте мікрофон чи інші підсилювачі звуку, це може бути дуже помічним для вашого голосу.
  • Уникайте розмов у шумних місцях. Намагання перекрикувати шум створює додаткову напругу для голосу.
  • За потреби звертайтеся до фахівців, які мають досвід лікування проблем із голосом, і можуть навчити вас, як правильно використовувати свій голос.

Бережіть себе і свій голос!

Print Friendly, PDF & Email