Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ)


Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), — це група інфекцій, які поширюються через статевий контакт. Їхніми збудниками можуть бути бактерії, віруси, грибки, найпростіші та ектопаразити. Відомо про понад 30 збудників ІПСШ, які можуть передаватися за різних видів статевих контактів.

Інфекції, що передаються статевим шляхом, мають значний негативний вплив на:

● сексуальне та репродуктивне здоровʼя — можуть призвести до безпліддя, запальних захворювань органів малого таза, еректильної дисфункції, а також ускладнень під час вагітності та пологів;

● загальне здоров’я — деякі хвороби (наприклад, ВІЛ, гепатити В і С) можуть призвести до серйозних хронічних захворювань і летальних наслідків;

● психологічне здоров’я — ІПСШ можуть супроводжувати стигматизація і дискримінація, що негативно впливає на емоційний стан людини.

Звертаємо увагу, що деякі інфекції можуть передаватися й іншими шляхами, окрім статевого: ВІЛ-інфекція, гепатит В та сифіліс, — зокрема, через кров. Гепатит А — через харчові продукти, воду чи предмети побуту, що попередньо заражені збудником.

Профілактика інфекцій, які передаються статевим шляхом:

● вакцинація — проти гепатиту В, вірусу папіломи людини (ВПЛ);

● відмова від шкідливих звичок — алкоголю, наркотиків;

● відмова від випадкових/ризикованих статевих контактів;

● наявність одного постійного статевого партнера;

● правильне використання презервативів під час усіх видів сексуальних контактів та протягом усієї їхньої тривалості;

● своєчасний скринінг (лабораторне обстеження) на ІПСШ.

Важливо: за появи симптомів інфекцій, що передаються статевим шляхом, негайно зверніться до лікаря. Раннє діагностування та лікування дає можливість уникнути серйозних ускладнень. А також памʼятайте про важливість профілактики ІПСШ для збереження вашого сексуального і репродуктивного здоровʼя.

Print Friendly, PDF & Email