Візит представників ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» до Верхньодніпровської територіальної громади Кам’янського району 


      В ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» тривають виїзні заходи  в рамках партнерської взаємодії з питань громадського здоров’я та партнерської допомоги громадам Дніпропетровської області.

     Вчора, 19.03.2024р. відбувся візит провідних фахівців ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» до  Верхньодніпровської територіальної громади Кам’янського району. 

    У спільній нараді взяли участь депутат  Дніпропетровської обласної ради Анатолій КУКСА, голова Верхньодніпровської  територіальної громади Геннадій ЛЕБІДЬ,  заступник начальника Кам’янської районної військової адміністрації Ігор ЛІСОВИЙ, заступник Верхньодніпровського міського голови  Вікторія МАКСИМОВА. Від ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» у нараді прийняли участь в.о. заступника генерального директора обласного ЦКПХ Валентина РЕЗВИХ, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Галина ШАМИЧКОВА, лікарі  Світлана ЧУБУКОВА  та Олена ПОРТНЯГА, а також завідуюча ВСП «Верхньодніпровський міський відділ» ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  Валентина ГЛАДКОВА.  

      До наради також долучилися начальник відділу з гуманітарних питань  Верхньодніпровської міської ради Світлана СЄРГЄЄВА, керівники закладів охорони здоров’я, що надають  первинну та спеціалізовану медичну допомогу мешканцям Верхньодніпровської міської територіальної громади Інна СОКОЛОВА та Катерина БЕРЕЗА,  представники лікувальних закладів та закладів освіти району.

      Впровадження  Закону України №2573-ІХ від 06.09.2022  «Про систему громадського здоров’я» передбачає необхідність ефективної організації  діяльності усіх суб’єктів системи громадського здоров’я. Згідно з Законом (стаття 3), одним із основних принципів системи громадського здоров’я є міжгалузеве співробітництво. Тому основною темою наради стали питання щодо подальшої співпраці у сфері громадського здоров’я з  Верхньодніпровської територіальною громадою.

      В рамках наради в. о. заступника генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина РЕЗВИХ розповіла про діяльність нашої установи у сфері нагляду за громадським здоров’ям населення області і конкретно Кам’янського району, до складу якого належить Верхньодніпровська територіальна громада, та довела до відома присутніх пропозиції щодо подальшої співпраці  з  представниками громади по актуальним напрямкам роботи.   

       Представники Центру у своїх подальших виступах більш детально висвітлили наступні найактуальніші питання сьогоднішнього часу:

      Завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Галина ШАМИЧКОВА ознайомила присутніх із проблемами та викликами, пов’язаними з ускладненням епідеміологічної ситуації в області,  зокрема підвищенням захворюваності на сказ та бореліоз (хвороба Лайма). Особливу увагу вона приділила ходу  інформаційної кампанії в рамках місяця боротьби з туберкульозом та необхідності тісної співпраці в плані комунікації з населенням з метою профілактики і раннього виявлення цього захворювання.

      Світлана ЧУБУКОВА, лікар з комунальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань окреслила у своїй доповіді важливість збереження якості питної води, особливо в період  воєнного стану.

      Імунізація дітей та особливості  її проведення стала темою виступу лікаря-епідеміолога відділу імунопрофілактики ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Олени ПОРТНЯГИ.

      Впродовж наради намічені шляхи міжвідомчої комунікації та практичної  взаємодії обласного ЦКПХ, медичної ланки лікувальних закладів, закладів освіти та органів місцевого самоврядування задля збереження громадського здоров’я на території Верхньодніпровського району в умовах погіршення санітарно-епідеміологічного стану після початку воєнних дій на території нашої країни.

        У ході візиту група фахівців Дніпропетровського обласного ЦКПХ завітала до КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат №1» ДОР, де відбувся ряд плідних зустрічей із директором комунального закладу Олександром ЗМІЄНКО та працівниками закладу. Обговорені питання профілактики інфекційної та неінфекційної захворюваності в цілому у Верхньодніпровській  громаді і конкретні проблеми, які постають перед будинком-інтернатом, особливо під час воєнного часу у країні.

     Під час відвідування  дитячого будинку-інтернату фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб провели лабораторний моніторінг факторів довкілля та обстеження працівників закладу для подальшого тестування на COVID-19  методом ПЛР.

      З метою промоції здорового образу життя  лікарем із загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Центру Світланою ПІДГАЙНОЮ для працівників будинку-інтернату  прочитана лекція «Неінфекційні захворювання: з чого почати шлях до здорового способу життя». Зокрема,   висвітлені питання профілактики серцево-судинних, легеневих (у тому числі, туберкульозу) захворювань, цукрового діабету, небезпечність шкідливих звичок. збереження психічного здоров’я. питання дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму персоналом закладу.

      Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведені бесіди на теми профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, розповсюджена друкована інформаційно-просвітницька література. В ході візиту були розповсюджені  книжечки-розмальовки «Казка про те, як стати супергероєм» та «Пам’ятка емоційної стабілізації для дітей», які надало до Центрів контролю та профілактики хвороб Міністерство охорони здоров’я України.

      В той же день представники Дніпропетровського обласного ЦКПХ здійснили моніторінгові візити.

      Лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики ДУ «Дніпропетровський обласний ОЦКПХ МОЗ» Олена ПОРТНЯГА з метою надання методичної допомого дотримання «холодового ланцюга» у лікувальному закладі відвідала медичний заклад КНП Верхньодніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги Верхньодніпровської міської ради. У КНП «ВЦПСМД»ВМР» забезпечені всі умови безпечної імунізації та зберігання вакцин. У рамках «Дня здорової дитини» проведено щеплення дітям Верхньодніпровської громади.

      В рамках моніторінгового візиту у ВСП «Верхньодніпровський міський відділ» ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» відвідали та надали методичні рекомендації щодо поліпшення роботи завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Сергій ЄВСЄЄВ та завідуючі лабораторіями Центру Тетяна БЄЛЬСЬКА та Ірина БЄЛОВА.

За сприяння та особисту участь у проведенні заходу дякуємо депутатові  Дніпропетровської обласної ради Анатолію КУКСІ, голові Верхньодніпровської  територіальної громади Геннадію ЛЕБІДЮ,  заступнику начальника Кам’янської районної військової адміністрації Ігору ЛІСОВОМУ, заступнику Верхньодніпровського міського голови  Вікторії МАКСИМОВІЙ, директору КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат №1» ДОР Олександру ЗМІЄНКО.

Print Friendly, PDF & Email