Брифінг – профілактика туберкульозу: як вберегтися від небезпечної інфекції


У Дніпропетровській ОВА 18.03.2024р. відбувся брифінг за участю завідувача відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів  Галини ШАМИЧКОВОЇ та завідувача відділу імунопрофілактики ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентини ПОРТНИХ. Захід проведено в рамках триваючого місячника боротьби з туберкульозом та напередодні міжнародного дня боротьби з ним. 

Брифінг було організовано прес-службою Дніпропетровської ОДА за участю журналістів телевізійних каналів нашої області.

«Цьогоріч на Дніпропетровщині зареєстрували понад 100 випадків туберкульозу. Це небезпечна інфекція, яка здебільшого передається повітряно-крапельним шляхом. Якщо не виявити захворювання вчасно та не лікувати – воно може призвести до смерті», – почала свій виступ Галина Шамичкова. 

Спікер зазначила:«Перші симптоми хвороби можна помітити протягом кількох тижнів від зараження. Найперше – це постійна втома, незначне підвищення температури до 37°С і кашель понад два тижні. А ще – пітливість, втрата ваги та задишка».

Вона закликала при появі таких ознак одразу звернутися до сімейного лікаря, який проведе скринінг та опитування пацієнта оцінить ризик захворювання. За результатами (у разі необхідності) — скерує на радіологічне обстеження та обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу на молекулярно-генетичній системі. Також сімейний лікар може призначити дообстеження у фтизіатра, адже саме фтизіатр встановлює діагноз «туберкульоз». Важливо пам’ятати, що необхідність проведення флюорографії визначає сімейний лікар. Пацієнтам, у яких немає підозри на туберкульоз, які не належать до груп ризику, не потрібне щорічне флюорографічне обстеження! Необхідність додаткового обстеження — бронхоскопії, комп’ютерної томографії тощо — визначає виключно лікар. За направленням лікаря такі обстеження безоплатні для пацієнта.

Галина Шамичкова нагадала, що допомогу при туберкульозі надають у всіх медзакладах Дніпропетровської області. Адреси можна дізнатися у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.

Вберегтися від цієї недуги допоможе здоровий спосіб життя, збалансоване харчування та спорт. Але найдієвішим засібом захисту від інфекційних хвороб, у т.ч і  туберкульозу є, звісно, вакцинація.

Вакцинація проти туберкульозу (БЦЖ) в Україні відноситься до 10 обов’язкових щеплень, які включені до Календаря щеплень та закріплені ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Щепленню підлягають усі новонароджені діти, що не мають до цього протипоказань. Вакцинація проводиться на третю – п’яту добу життя дитини (не раніше сорок восьмої години після народження) вакциною  БЦЖ. Недоношених дітей щеплять після досягнення дитиною маси тіла 2500 г.

«Минулого року від туберкульозу щепили 84% немовлят регіону. Прошу батьків свідомо ставитися до вакцинації. Вона допомагає знизити ризик захворіти в 15 разів», – підкреслила завідувач відділу імунопрофілактики Валентина Портних.

Якщо з різних причин дитина не вакцинована у пологовому будинку, щеплення можна провести до 17 років. Єдино,  по досягненню дитиною 2-х місяців вакцинація проводиться тільки після попередньо проведеної негативної реакції Манту.

БЦЖ — це жива вакцина, проте мікобактерії в її складі настільки ослаблені, що вони не здатні викликати захворювання. Вакцина вводиться 0.1 мл внутрішньошкірно.

Особливістю вакцини БЦЖ є те, що в більшості вакцинованих спостерігається місцева реакція в місці введення. Через 1-6 місяців на місці введення утворюється папула (пляма, що виступає над поверхнею шкіри) червоного кольору, яка загоюється через декілька тижнів. Через 6-12 тижнів на місці папули може утворитись невеличка мокнуча виразка, процес загоєння якої може зайняти біля трьох місяців, після чого утвориться невеличкий шрам (“рубчик”). Цей процес є нормальним і очікуваним (хоча відсутність “рубчика” також є варіантом норми) і не потребує лікування.

На жаль, універсальної вакцини, яка б попереджала захворювання різними видами туберкульозу, немає. Однак, вакцинація попереджає розвиток важких форм дитячого туберкульозу: туберкульозного менінгіту та міліарного туберкульозу (множинні ураження туберкульозом усіх органів).

За даними ВООЗ діти, яким не робили щеплень, хворіють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, хто своєчасно отримав щеплення; а також ризик летального випадку у дитини без щеплення вакциною БЦЖ, яка захворіє на такий туберкульоз сягає 92%. Тому цю вакцину вводять так рано — на 3–5 день життя немовляти.

 Наразі в закладах охорони здоров’я нашої області в достатній кількості  вакцини БЦЖ (понад 13 тисяч доз).

Наприкінці виступу спікер закликала: “Звертаємося до батьків дітей. Ні в якому разі не можна допустити, щоб дитина в сучасному світі помирала через те, що не була вакцинована, або ж ставала інвалідом на все життя. Вакцинуйте свою дитину, захистіть її від небезпечної хвороби”.

Print Friendly, PDF & Email