Говоримо про туберкульоз: чому варто розмовляти з дитиною на цю тему


Чому батьки не хочуть говорити зі своїми дітьми про туберкульоз та загалом уникають цієї теми?  Є декілька причин, які спонукають дорослих уникати цієї теми:

  • незнання самих дорослих про туберкульоз та як правильно про нього розказати дитині;
  • вкорінення міфу про те, що туберкульоз – це хвороба тільки певних верств населення, а всі інші захворіти не можуть;
  • стигма – особисте негативне ставлення дорослих до хворих;
  • нерозуміння навіщо розповідати дитині про це, адже в їх дитинстві такої розмови не було.

Але чому потрібно говорити з дітьми про туберкульоз?

      Інформований, значить захищений. Якщо дитина знає про туберкульоз та як ним можна захворіти, вона буде більше піклуватись про своє здоров’я

      Якщо ваша дитина буде знати, як правильно чхати й кашляти, бачитиме, що ви теж завжди звертаєте на це увагу, вона буде більш захищеною не тільки від туберкульозу, а й від інших хвороб, які передаються повітряно-крапельним шляхом.

      Одна з умов захворювання на туберкульоз – ослаблений імунітет. Тому такі розмови з дитинства закладають фундамент турботи про себе, який залишиться на все її життя. В дорослому віці набагато легше дотримуватись правил гігієни, займатись спортом і правильно харчуватись, якщо батьки транслювали ці цінності на власному прикладі.

      А ще вона знатиме, що якщо кашель триває понад 2 тижні, потрібно звернутися до лікаря.

        Там де є знання – немає страху. Це важливо, адже ще один аспект розмов про туберкульоз – це формування у дітей нестигматизуючого ставлення до хворих.

На жаль, у нашому суспільстві все ще існують стереотипи та погане ставлення до тих, хто хворіє чи хворів на туберкульоз. Але діти ще не зазнали впливу цих міфів і ми можемо одразу надати їм перевірену актуальну інформацію: туберкульоз виліковний і вже через 2 тижні після початку лікування хворий не може нікого інфікувати.

      Ми всі бажаємо, щоб наші діти росли здоровими й приходили у світ вільний від туберкульозу та раділи життю. Для цього ми повинні всі разом сформувати покоління, яке підтримує один одного, піклується про своє здоров’я та вчасно звертається до лікаря. Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб рекомендує батькам включити до перегдяду для своїх дітей тематичний мультфільм «Стань дослідником», що був створений за сприяння Проект USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні». Ви найдете його на нашій сторінці у фейсбуці за посиланням https://www.facebook.com/docdc.dp.ua

Це мультфільм на 3 серії за мотивами книжки «Стань дослідником туберкульозу» психологині Катерини Павлової. Психологи стверджують, що діти сприймають головних героїв мультиків, як друзів, тому легше доносити інформацію про піклування про власне здоровя. Мультфільм не лише розповість дітям більше про захворювання на туберкульоз,  а й навчить дорослих комфортно говорити з малюками про хвороби, зміцнення імунітету та здоров’я загалом.

Джерело: https://www.facebook.com/StopTB.Ukraine

Print Friendly, PDF & Email