Як впливає споживання солі на артеріальний тиск


Триває Всесвітній тиждень обізнаності про сіль. Сьогодні поговоримо про вплив солі на артериальний тиск. Неодноразово у своїх дослідженнях вчені свідчили, що будь-яке обмеження кількості солі в дієті покращує артеріальний тиск. Отаннє дослідження тривало 3 роки. Було проаналізовано 85 дослідженьв. Вчені виявили, що будь-яке скорочення кількості натрію в дієті призводило до зниження артеріального тиску. У той же час, цей ефект виявився практично «безмежним»: чим менше солі споживали люди, тим нижчим ставав тиск.

Дослідження показало, що зменшення кількості натрію в дієті на кожні 2,3 грама на добу призводить до зниження систолічного (верхнього) артеріального тиску на 5,6 міліметра ртутного стовпа, а діастолічного (нижнього) — на 2,3. Було виявено, що скорочення натрію в дієті корисне і для людей з нормальним артеріальним тиском, які і так їдять мало солі. Отримані дані підтримують рекомендації Американської кардіологічної асоціації: «чим менше солі, тим краще». Навіть при вживанні менше 1,5 грама солі відзначається зниження тиску.

Вчені зазначають, що для зниження кількості натрію в дієті, раціон потрібно зробити більш здоровим. Надлишок натрію, який міститься у солі, сприяє затримці рідини в організмі, а також шкодить ниркам і змушує їх важко працювати, намагаючись вивести натрій з організму. Тому тиск буде підвищуватися як в короткостроковій (затримка рідини), так і в довгостроковій перспективі (хронічна хвороба нирок – артеріальна гіпертензія). Надлишок натрію в організмі сприяє затримці води в кровоносних судинах. Це збільшує навантаження на серце й судини і з часом може призводити до стійкого підвищення артеріального тиску. — фактор ризику розвитку інфаркту міокарда та інсульту.

Тож ще раз нагадаємо рекомендації ВООЗ щодо вживання солі як для дорослих, так і для дітей:

— Добова доза натрію для дорослих має бути не більше за 2000 мг (в перерахунку — до 5 г солі).

— Рекомендовано зменшення вживання натрію в їжі з метою ефективного контролю АТ у дітей від 2 до 16 років, а саме – споживання натрію менше 3 г на добу для дітей, залежно від вікових енергетичних потреб.

Особи зі збільшеними рівнями натрію і низьким вмістом калію мають високий ризик розвитку артеріальної гіпертензії, яка збільшує ймовірність виникнення ішемічної хвороби серця та інсульту.

Треба пам’ятати, що натрій природно міститься в продуктах, зокрема в молоці (близько 50 мг на 100 г), яйцях (близько 80 мг на 100 г). Значно більша кількість натрію є у хлібі (250 мг на 100 г), беконі (1500 мг на 100 г), соєвому соусі (7000 мг на 100 г).

За очікуванням ВООЗ, в світі планується зменшення глобального споживання солі на 30 % до 2025 року.

Print Friendly, PDF & Email